Het toevallige leven van Justin CaseMeg Rosoff

Terug naar lijst
 

Het toevallige leven van Justin Case

Titel: Het toevallige leven van Justin Case
Auteur: Meg Rosoff
Uitgeverij: Pimento, 2006
ISBN: 978 90 499 2166 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Voor het geval dat

Het zijn twee kleine woordjes, maar samen vormen ze een grote vraag: ‘Wat als?’. Het is een vraag die de wereld van David Case, de hoofdpersoon uit het opmerkelijke boek ‘Het toevallige leven van Justin Case’, totaal op z’n kop zet.

Aan het begin van het boek is David nog een normale, onopvallende, vijftienjarige puberjongen met een hekel aan sport. Dit verandert echter compleet als zijn kleine broertje op een dag op de vensterbank van een groot, open raam klimt en wil vliegen als een vogel. Gelukkig is David er op tijd bij en weet hij zijn broertjes val te voorkomen, maar het doet hem wel beseffen dat er maar een paar seconden verschil kunnen zitten tussen het alledaagse leven en een vreselijke ramp. En waar iemand anders misschien opgelucht zou denken dat hij er deze keer goed vanaf gekomen is, ziet David vanaf dat moment juist overal gevaar.

‘Deze keer had hij het drama weten te ontwijken, dat was waar, maar een volgende keer zou de pijl (de kogel, het rotsblok, de bom) doel treffen. Hij kon het gruwelijke scenario zich zien ontrollen met de bedrieglijke eenvoud van een tekenfilm: het noodlot dat terloops langs slenterde, op zijn horloge keek, zogenaamd geen belangstelling had – en dan BAM!’

Tja, wat te doen als je het gevoel hebt dat het noodlot achter je aan zit? David ziet maar één oplossing: onherkenbaar worden en hopen dat het noodlot zich daarmee voor de gek laat houden. Om te beginnen verandert hij zijn naam in Justin, wat in het engels een leuk woordgrapje oplevert: nu is zijn naam “just-in-case”, oftewel: voor het geval dat. Ook koopt hij andere kleding, neemt een denkbeeldige hond en wordt lid van het hardloopteam van de school. Of dit genoeg is, is echter nog maar de vraag: al snel zit Justins angst voor het lot zo diep, dat het zijn hele leven gaat beheersen.

‘Het toevallige leven van Justin Case’ is, zoals je waarschijnlijk al door hebt, geen gezellig, vrolijk verhaal met een oppervlakkig onderwerp. Ook het eerste boek van schrijfster Meg Rosoff, het prachtige ‘Hoe ik nu leef’ waarmee ze twee jaar geleden doorbrak, was dat niet. Toch zijn de twee boeken verder heel verschillend. Is dat erg? Nee, want ook nu heeft Rosoff weer een boek geschreven dat de moeite waard is om te lezen. ‘Het toevallige leven van Justin Case’ is namelijk een bizar, mooi, beklemmend en indrukwekkend boek over toeval en op zoek zijn naar jezelf. En als je één ding leert van Justins zoektocht, dan is het wel dat je jezelf maar beter niet teveel bezig kunt houden met vragen als ‘wat als?’. 

Marlous.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.