Het testament van de tuinheksRachel van Kooij

Terug naar lijst
 

Het testament van de tuinheks

Titel: Het testament van de tuinheks
Auteur: Rachel van Kooij
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2004
ISBN: 978 90 583 8244 3
Illustraties: Tom Schoonooghe

Terug naar lijst

Tuinclub in opstand

Droom jij ook wel eens van een tuin, zo groot dat je er in kunt verdwalen? Met geheime plekjes waar niemand je kan vinden. Met dikke boomstronken, waaraan lianen hangen en struiken met reusachtige bladeren. Met vijvers vol prachtige waterlelies.

Misschien woon jij net als Tobias, de hoofdpersoon uit 'Het testament van de tuinheks' in een flat met alleen een balkon. Of misschien hebben jullie wel een tuin, maar een kleine zonder donkere hoekjes, of zo'n hele keurige, waar je alleen op het gras mag spelen.

Rachel van Kooij, de schrijfster van 'Het testament van de tuinheks', begrijpt heel goed waar stadskinderen van dromen. Tobias woont op de 12e verdieping van een lelijk, grijs flatgebouw temidden van een grauw landschap van beton en asfalt. Toch ligt, goed verscholen achter een hoge schutting, in die grijze omgeving een groen paradijs. Dit is de plek waar het stadsbestuur een avonturenspeelplaats voor kinderen wil bouwen.

Aangemoedigd door het nieuwsgierige meisje Stefanie klimt de van nature wat verlegen Tobias over de schutting. De prachtige tuin die ze daar zien, lijkt op het eerste gezicht de perfecte plek voor zo'n avonturenspeelplaats. Maar dan maken Tobias en Stefanie kennis met de bewoners van de tuin en de bijbehorende oude villa. Het zijn drie gekke oude dames, die zij de tuinheksen noemen.

De tuinheksen moeten van de gemeente naar het bejaardentehuis. Aanvankelijk lijkt dit Tobias en Stefanie ook een goed idee. Ze gaan op zoek naar een geschikt tehuis met een tuin voor tuinheks Loesje. Dat blijkt moeilijker dan gedacht. Rachel van Kooij laat overtuigend zien hoe Tobias zijn droom van een avonturenspeelplaats opgeeft voor de heksen Loesje, Karoline en Emilie, die niet weg willen uit de tuin. Voor hen is de tuin gevuld met herinneringen, avonturen en dromen. Een van die dromen, die nog in de tuin ligt te wachten om in vervulling te gaan, is de tuinschool voor buurtkinderen.

Er gebeurt iets verdrietigs met een van de tuinheksen. Des te meer reden voor Tobias en Stefanie om de strijd aan te gaan om het thuis en erfgoed van de oude dametjes te beschermen. Die strijd brengt hen helemaal tot aan de burgemeester in het stadhuis en zelfs tot voor de televisiecamera's. Met de leden de tuinclub, die ter ere van Loesje is opgericht, leidt Tobias een opstand, die het stadsbestuur op andere gedachten moet brengen.

Met 'Het testament van de tuinheks' schreef Rachel van Kooij een mooi verhaal over kinderen die volwassenen wakker schudden, door het samen op te nemen voor een goede zaak.

Aukje.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.