In het spoor van De Rode LeeuwAn van ’t Oosten

Terug naar lijst
 

In het spoor van De Rode Leeuw

Titel: In het spoor van De Rode Leeuw
Auteur: An van ’t Oosten
Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok, 2009
ISBN: 078 90 590 8311 0
Illustraties: Mark Janssen

Terug naar lijst

Leve de vrijheid!

‘Vlieg uit in de lucht en kruip niet in een kooi.’

Dat is wat de kinderen in de historische roman ‘In het spoor van De Rode Leeuw’ van Bert Kouwenberg en Ann van ’t Oosten doen. Het verhaal speelt meer dan vierhonderd jaar geleden en begint op het moment dat Rafael met hulp van zijn nieuwe vriend Pablo weet te ontsnappen aan zijn boosaardige oom Eduardo. Samen ontvluchten de jongens de stad Santiago de Compostela, in het noordwesten van Spanje. Met oom Eduardo op hun hielen, besluiten ze naar Sevilla te reizen, helemaal in het zuiden van Spanje.

De eerste die ze onderweg ontmoeten is Mateo, een marskramer in woorden, en zijn ezelin Carmen. Ook Mateo is op de vlucht. De marskramer zegt namelijk wat hij denkt en dat is heel gevaarlijk, want het is de tijd van de Spaanse Inquisitie. Een periode in de geschiedenis waarin zeer strenge katholieken hun ideeën met harde hand oplegden. Mateo is niet de enige met wie Pablo en Rafael bevriend raken. Tijdens hun reis ontmoeten ze kinderen die net als zij op de vlucht zijn. Estella, omdat ze niet openlijk joods kan zijn en Niello, omdat hij een gitano (zigeuner) is.

‛Joden en Moren zijn niet de enigen die worden vervolgd,’ zei Niello. ‘Toen ik klein was, werd ons kamp overvallen door een bende rovers. (…)  Niemand beschermde ons. Het leven van een gitano is geen cent waard.’

De kinderen trekken samen op. De voettocht is lang en gevaarlijk en één keer worden ze bijna verraden. Gelukkig krijgen ze hulp van El Leon Rojo (De Rode Leeuw) over wie ze tijdens hun tocht vaak horen spreken. De Rode Leeuw behoort tot een groep vrijheidsstrijders, die mensen bevrijdt uit handen van de katholieken.

Ze strijden voor een goede zaak (...) vrijheid voor alle mensen! Dat iedereen kan geloven wat hij wil.’

‘In het spoor van De Rode Leeuw’ is een spannend en ontroerend verhaal. De schrijvers zijn erin geslaagd je mee te voeren naar een Spanje van lang geleden. De vele Spaanse woorden en de copla’s, kleine vierregelige gedichtjes, dragen daartoe bij. En ook de mooie illustraties van Mark Janssen, die veel weg hebben van kleine schilderijen, passen goed bij het verhaal. Minder geslaagd is de onduidelijke kaart van Spanje, voorin het boek. Als je de route van de kinderen wilt volgen, kun je er daarom beter een atlas naast houden.

‘In het spoor van De Rode Leeuw’ beschrijft een wereld waarin mensen niet vrij zijn. En al speelt het verhaal honderden jaren geleden, het thema is actueel. Ook in onze tijd zijn er mensen die moeten vluchten, omdat ze niet kunnen geloven wat ze willen of zijn wie ze zijn. Gelukkig heeft ‘In het spoor van De Rode Leeuw’ een positieve boodschap. Het laat zien dat vriendschap en vertrouwen tussen kinderen met een verschillende achtergrond heel goed mogelijk zijn.

Yvonne.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.