Het sneeuwmeisjeKoos Meinderts

Terug naar lijst
 

Het sneeuwmeisje

Titel: Het sneeuwmeisje
Auteur: Koos Meinderts
Uitgeverij: Lemniscaat, 2012
ISBN: 9789047704263
Illustraties: Annette Fienieg

Terug naar lijst

Het sneeuwmeisje

Eens in de zoveel jaar schrijven de cabaretiers Harrie Jekkers en Koos Meinderts een kindermusical voor het Hofpleintheater in Rotterdam. Dat is altijd weer een fantastisch gebeuren. Het is een groots opgezette, professionele productie met een bekende acteur of actrice in een van de hoofdrollen. Maar voor de rest bestaat de hele cast uit kinderen van 8 tot 12 jaar. En ze dansen , zingen en spelen nog behoorlijk goed ook, want ze zijn allemaal intensief getraind. Als je in de buurt bent moet je daar echt een keer naar toe, elke zaterdag- en zondagmiddag is het daar afgeladen vol.

Een paar jaar geleden hadden Harrie en Koos de kerstmusical ‘De winterkoningin’ gemaakt en dat heeft Koos nu omgewerkt tot het boek ‘Het sneeuwmeisje’ met prenten van Annette Fienieg. Met zo’n boek mis je natuurlijk de liedjes en de toneelspelers, maar het voordeel is nu dat je er die prachtige tekeningen bijhebt en dat is ook wat waard.

Het is een verhaal over een meisje van sneeuw, Engel. De sneeuwgeest weet haar tot leven te wekken en zegt: “Mooi je bent mooi van mij”.
De winterkoningin, die altijd al een dochtertje had willen hebben neemt haar liefderijk op in haar paleis. Daar steelt ze ieders hart, doordat ze zo mooi en lief kan dansen. Ze is alleen soms bang dat de sneeuwgeest zal komen en zal zeggen: ”Je bent mooi van mij”.
“Onzin”, zegt haar moeder, de sneeuwkoningin. “Je bent van jezelf.” Maar op een nacht komt de sneeuwgeest toch om haar te halen en naar zijn burcht te brengen. “Want je  bent van mij”, fluistert hij. Tenslotte lukt het het sneeuwmeisje toch om te ontsnappen. Als ze na veel avonturen terugkomt in het paleis, blijkt st de sneeuwkoningin helemaal bevroren is van verdriet om Engel. Dan gaat Engel voor haar zingen en dansen, daardoor ontdooit de koningin en zo sluit zij haar moeder in de armen. 

Ziezo dat was een mooi verhaal. Ik ben alleen zo bang dat jullie zullen denken, het is echt een prentenboek, het is wel sprookjesachtig, dus het zal vast wel meer iets voor ukkies zijn. Maar dat is helemaal niet, joh! Je hebt wel van de boekwinkels waar ze een boek als ‘Het sneeuwmeisje’ doodleuk op de plank voor 4-6 jaar zetten. Dat vind ik hartstikke stom! Niks 4-6 jaar.

Want het boek gaat erover dat je doet moet beseffen dat je van jezelf bent. Je moet uitkijken voor mensen die zeggen: “je bent zo mooi , je bent van mij”. Als een jongen op televisie zingt van, Baby, oh baby you are mine, zorg dan dat je zo vlug mogelijk weg bent. Opzouten die handel.
Die kleine kleuters zijn toch veel te jong omdat te begrijpen? Jullie niet, hoor, jullie begrijpen dat donders goed. Jullie wel.
Daarom is het voor jullie zo’n goed boek.

Karel Eykman.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.