Het sleutelkruidPaul Biegel

Terug naar lijst
 

Het sleutelkruid

Titel: Het sleutelkruid
Auteur: Paul Biegel
Uitgeverij: Lemniscaat, 2012
ISBN: 978 90 477 5009 3
Illustraties: Harmen van Straaten

Terug naar lijst

Vertellingen waarvan je hart gaat kloppen

Als je ver naar het zuiden reist, kom je aan de blauwe zee.

Zo begint het mooiste boek van meesterverteller Paul Biegel. Maar waar nu die blauwe zee ruist, waren ooit de Koperen Bergen. Daar leefde Koning Mansolein. Hij was de koning van de dieren, van de draken − toen die nog bestonden − en van de dwergen. Maar na duizend jaar regeren was de koning oud, moe en ziek.

‘Binnen een week gaat de koning dood,’ zei de wonderdokter.
De haas begon te snikken.
‘Zijn hart moet opgewonden worden als een klok, dan wordt hij beter,’ zei de wonderdokter.
De haas keek op. ‘Bestaat daar een middel voor?’ vroeg hij.
‘Jawel,’ zei de wonderdokter. ‘Het sleutelkruid. Maar ik moet er vele dagen voor reizen om het te vinden. Als ik ermee terugkom, is het te laat.’

Gelukkig is er nóg een middel om de koning te helpen: elke avond moet Mansolein voor hij gaat slapen een verhaal horen. Als het hart van de koning flink gaat kloppen, heeft de wonderdokter misschien nog genoeg tijd om het sleutelkruid te vinden. Terwijl de wonderdokter op reis gaat, komt er elke avond een dier aan de poort van de koperen burcht. Een wolf vertelt hoe zijn grootvader lang geleden een boze heks te slim af was. Tien hommels zingen de ballade van het paard met de gouden hoeven. Een driekoppige draak vertelt hoe een heks hem honderd jaar gevangen hield en hoe hij uiteindelijk door een list kon ontsnappen. Elke avond hoort koning Mansolein een nieuwe geschiedenis. En intussen dwaalt de wonderdokter ver weg door de bergen, op zoek naar het sleutelkruid. Zou hij nog op tijd komen om de koning te genezen?

Paul Biegel heeft meer dan zestig sprookjesachtige en spannende avonturen geschreven. Een Biegelboek herken je meteen. Niemand anders dan Paul Biegel schrijft in zo’n mooie taal, met zelfbedachte woorden, waarvan je toch meteen begrijpt wat ze betekenen. ‘Het sleutelkruid’ is een van zijn eerste boeken. Het boek is een ‘raamvertelling’: een aantal losse verhalen die samen toch een geheel vormen. Aan het einde van het boek merk je hoe veel van de dierenverhalen met elkaar verweven zijn.

Aanvankelijk was de uitgever helemaal niet blij met ‘Het sleutelkruid’, want hij wilde graag een boek met losse verhalen. Nadat hij een stukje van het manuscript gelezen had, dacht hij daar gelukkig heel anders over. De eerste druk van ‘Het sleutelkruid’ verscheen in 1964. Een jaar later werd het boek uitgeroepen tot Kinderboek van het Jaar, een soort voorloper van de Gouden Griffel.

Leeft koning Mansolein nog steeds, denk je? Niemand weet het zeker. Want op de plaats waar ooit de Koperen Bergen waren, ruist nu de blauwe zee…

Lidewij. 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.