Het schrift van PerleTimothée de Fombelle

Terug naar lijst
 

Het schrift van Perle

Titel: Het schrift van Perle
Auteur: Timothée de Fombelle
Uitgeverij: Querido, 2016
ISBN: 978 90 451 1917 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Feeën bestaan

Ergens ver weg van onze aarde ligt de sprookjeswereld. Geesten, feeën, prinsen en sprookjesachtige voorwerpen als zeemeerminschubben en een zekere, beroemde appel die giftig is, bestaan. Als je dat nu niet gelooft, dan geloof je het wel na het lezen van ‘Het schrift van Perle’.

In het begin is ‘Het schrift van Perle’ lastig te volgen. Een jongen is in een mysterieus bos en volgt een spoor van bloed, wat uiteindelijk van hemzelf blijkt te zijn. Huh? En vlak daarvoor huilt een meisje om haar dode geliefde. Wat is hier aan de hand? Je springt heen en weer tussen verschillende tijden, werelden en ook nog tussen verschillende personages. De eerste negentig pagina’s zijn verwarrend, maar ook intrigerend en (hoe kan het ook anders) betoverend. ‘Het schrift van Perle’ laat je niet meer los, juist ook door deze chaos.

Langzaam maar zeker wordt er meer duidelijk. De prins Iliån is verbannen uit zijn sprookjesrijk door zijn broer na een familiedrama. Hij belandt in onze wereld, in het Parijs van de jaren dertig. Iliån ontmoet het echtpaar Perle, eigenaren van een populaire snoepwinkel. Iliån neemt de identiteit van hun overleden zoon over: Joshua Perle. Als Joshua Perle dient hij Frankrijk tijdens de oorlog. Het is een vreemd contrast, de harde realiteit van het oorlogsgeweld enerzijds en de magische wereld van de feeën anderzijds. Maar het werkt. Schrijver Timothée de Fombelle weet de juiste toon te pakken. Hij schrijft poëtisch en zet ieder personage innemend en geloofwaardig neer.

Een heel mooie scène in het boek is wanneer Joshua (of Iliån) erachter komt wat de sleutel is voor de terugkeer naar zijn wereld. Zijn drijfveer is de fee Oliå, op wie Iliån smoorverliefd is. Lees mee:

‘Wanneer de wereld dat zal begrijpen,’ zei hij, ‘wanneer de wereld daar eindelijk in zal geloven…’
In het donker was aan het geritsel van zijn mouw te horen dat hij een weids gebaar maakte. Een gebaar dat doelde op de oorlog.
‘Dan zal dit alles ophouden,’ voegde hij eraan toe, ‘en dan zal jij Oli
å terugzien.’
Hoorde hij hoe de geheimen van Joshua Perle opborrelden?
‘Maar niemand is echt bereid daarin te geloven,’ ging Alexandre verder. ‘De mensen hebben bewijzen nodig. Bewijzen, hoor je?’
Die woorden lieten Joshua niet los en hij voelde zich minder alleen.
‘Ze hebben bewijzen nodig.’


Mocht je eigenlijk helemaal niet zo van fantasy of sprookjes houden, laat dat je dan niet weerhouden om je vol op ‘Het schrift van Perle’ te storten. Want waar het uiteindelijk in elk universum om gaat, is hoop. En de liefde. Wanneer je ‘Het schrift van Perle’ dichtslaat, wil je maar twee dingen: terugkeren naar deze fantastische wereld. En dat feeën bestaan.

Lizan.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.