Het rijtjespaleisHenk Hardeman

Terug naar lijst
 

Het rijtjespaleis

Titel: Het rijtjespaleis
Auteur: Henk Hardeman
Uitgeverij: Holland, 2002
ISBN: 978 90 251 0892 2
Illustraties: Saskia Halfmouw

Terug naar lijst

Tobias' opa is een ridder

Na 'De prinses van Ploenk' en 'De bastaard van de Hertog' is nu een derde boek van Henk Hardeman bij uitgeverij Holland verschenen. 'Het Rijtjespaleis' is net zo spannend en fantasierijk als de andere twee boeken, maar dit keer is het een verhaal dat jou ook zou kunnen overkomen.

Op een dag krijgen alle bewoners van de Begoniastraat een brief. Projectontwikkelaar Swartschaep biedt heel veel geld als de mensen hun huis willen verkopen. Maar Opa Grijs, tante Da en Tobias, die op nummer dertien wonen, zijn dit niet van plan. Zij wonen in een heel bijzonder huis: het Rijtjespaleis. Het onderste deel van het huis ziet er net zo uit als de andere huizen in het rijtje, maar waar de andere huizen ophouden, heeft het Rijtjespaleis nóg een verdieping. Opa Grijs heeft daar torens op gebouwd, met kantelen ertussen. Het huis heeft zelfs een echte ophaalbrug. Het lijkt net een kasteel, met Opa Grijs als ridder.

Swartschaep wil de hele buurt kopen en de huizen afbreken. Vervolgens wil hij op de lege grond hoge flats bouwen. Hij heeft dit ook al met andere buurten gedaan, omdat hij van het dorpje Klein-Dreumelen, Groot-Dreumelen wil maken. Uiteindelijk wil Swartschaep burgemeester worden van deze stad. Maar de flats zijn klein, je mag er geen huisdieren houden en er mag op de grasveldjes rond de flats niet worden gespeeld. Voor kinderen is het dus zeker geen leuke wijk om te wonen. De mensen die al naar de flats zijn verhuisd, hebben spijt, maar kunnen door een contract niet meer weg uit hun nieuwe huis.

Swartschaep doet er alles aan om de bewoners van Begoniastraat 13 uit hun huis te krijgen. Hij wordt hierbij 'geholpen' door Heug en Meug, twee boeven die soms meer problemen veroorzaken dan oplossen. Gelukkig zijn de bewoners van Begoniastraat 13 Swartschaep steeds te slim af. Soms is dit geloofwaardig, maar soms ook niet. Het is in ieder geval altijd spannend. Er vindt een overval plaats, iemand wordt ontvoerd...

Vaak is 'Het Rijtjespaleis' erg grappig, want bij Heug en Meug gaat van alles mis. De woordkeuze van Hardeman is bijzonder. De naam Swartschaep is bijvoorbeeld echt goed gekozen voor zo'n slechte figuur.

Om de paar bladzijden verzorgde Saskia Halfmouw een zwart-wit tekening. De illustraties zijn niet mooi of apart, maar er spreekt wel veel actie uit, net als uit de tekst.

Iedereen vanaf acht jaar zal genieten als dit boek voorgelezen wordt. Als je wat ouder bent, kun je 'Het Rijtjespaleis' natuurlijk ook goed zelf lezen. Je zult het verhaal helemaal voor je zien, alsof het een film is!

Maartje.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.