Het reuzenradmysterieShiobhan Dowd

Terug naar lijst
 

Het reuzenradmysterie

Titel: Het reuzenradmysterie
Auteur: Shiobhan Dowd
Uitgeverij: Van Goor, 2010
ISBN: 978 904 750 923 3
Illustraties:

Terug naar lijst

‘Waar is Salim?’

Als Salim om 11.32 het reuzenrad The London Eye instapt, draait hij zich nog even om en zwaait naar Ted en Katherine. Ze zwaaien terug en wachten tot het reusachtige fietswiel zich in beweging zet. Ted weet dat het reuzenrad er precies 30 minuten over doet om rond te gaan. Samen met zijn zus Kat volgt hij met zijn ogen de cabine waar Salim in zit. Om 12.02 stapt iedereen weer uit de cabine. Behalve Salim... Kat en Ted begrijpen er niets van.

Waar is Salim? Zat hij dan toch in een andere cabine? Is hij stiekem nog een rondje gegaan? Ted en Kat wachten en wachten, maar moeten uiteindelijk de verdwijning van Salim opbiechten aan hun moeder en tante. Die zijn woedend en erg ongerust. Wanneer Salim niet opduikt, wordt de politie erbij gehaald.

Voor het eerst in zijn leven heeft Ted het gevoel dat hij er iets aan heeft dat hij Asperger heeft en dat zijn hersenen ‘met een ander besturingssysteem werken dan de hersenen van andere mensen’. Ted is dol op systemen, hij is een wandelende encyclopedie met een olifantengeheugen. Hij heeft oog voor detail en is een supergoede problemenoplosser.

Over het algemeen zorgt Teds ‘syndroom’ er juist voor dat hij een buitenstaander is en maar weinig vrienden heeft. Ook heeft hij er vaak ruzie door met zus Kat. Zij vindt het maar vervelend dat hij niet over koetjes en kalfjes kan praten, geen gezichtsuitdrukkingen of lichaamstaal herkent, niet kan liegen, overal ‘hrumm’ op zegt, alles letterlijk neemt en nooit ergens de schuld van krijgt.

Het geeft Ted een goed gevoel dat hij zijn bijzondere vermogens eens nuttig in kan zetten. Stap voor stap gaat hij na wat er precies gebeurde toen Salim verdween en hij verzamelt steeds meer informatie. Maar als hij zijn theorieën heeft geformuleerd, wil niemand naar hem luisteren: zijn ouders niet, zijn tante niet, de politie niet. Behalve zijn zus. Ted en Kat zetten hun ruzies opzij en gaan samen op onderzoek uit om Teds theorieën te testen. Deze spannende speurtocht brengt Kat en Ted dichter bij elkaar, waardoor Ted zich minder anders voelt dan gewoonlijk.

Je volgt het verhaal door de ogen van Ted, en net als hij ga je de wereld een beetje anders bekijken. Shiobhan Dowd beschrijft zijn observaties van de wereld in korte hoofdstukken, waarin Ted telkens nieuwe aanwijzingen vindt naar wat er met Salim is gebeurd. Het verhaal heeft hierdoor veel vaart: continu probeer je samen met Ted en Kat uit te vogelen hoe het zit. Aan het einde neemt het verhaal een fantastische onverwachte wending, waardoor je het gevoel krijgt dat je een bonusrondje in het reuzenrad mag maken, terwijl je er vanuit ging dat het ritje afgelopen was.

‘Het reuzenradmysterie’ is bekroond met een Vlag en Wimpel.

Carlijn. 

 

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.