Het onzichtbare meerThea Dubelaar

Terug naar lijst
 

Het onzichtbare meer

Titel: Het onzichtbare meer
Auteur: Thea Dubelaar
Uitgeverij: Ploegsma, 2006
ISBN: 978 90 216 2011 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Geheimzinnig meer

Boeken over de dood kunnen zielig zijn. Of geheimzinnig. Of dromerig. ‘Het onzichtbare meer' is een beetje van alledrie. Mara ontmoet Melvin bij een geheimzinnig meer. Melvin wil dolgraag naar het eiland in het meer. Maar wie daar eenmaal is, kan nooit meer terug. Kan Mara Melvin van het eiland houden?

Mara is een beetje apart. Ze is geïnteresseerd in dingen als wat bewoners van de Noordpool met hun doden doen. En wat het verschil is tussen een dode en een levende mug. Ja, de één leeft en de ander is dood, maar wat is leven eigenlijk? Geen onderwerpen waar je gezellig tijdens een kopje thee over praat. Tenminste, dat vinden de kinderen in haar buurt. Mara heeft dan ook moeite om vrienden te maken in de buurt waar ze pas naartoe is verhuisd. Daarbij heeft ze een bijzonder levendige fantasie. Ze ziet dingen en mensen uit het verleden die anderen niet zien.

Op een middag ontdekt Mara een glinsterend meer in het bos achter haar huis. Wanneer ze haar ontdekking enthousiast aan een paar kersverse schoolvrienden wil laten zien, is het meer nergens te bekennen. In een poging het vanuit de zolderkamer te zien, klimt ze op een zelfgemaakte toren van banken en stoelen en valt. Ze raakt buiten bewustzijn en belandt in het ziekenhuis.

Dit is het begin van een reeks vreemde dromen en gebeurtenissen. Mara kan niet goed onderscheiden wat echt gebeurt en wat ze droomt. Zo ontmoet ze Melvin en een mysterieuze verhalenverteller bij het meer. Melvin wil alleen maar naar het eiland dat in het meer ligt. Maar als Mara in het ziekenhuis bijkomt van haar ongeluk, ontdekt ze iets vreemds: Melvin ligt in coma en is al maanden niet bij bewustzijn geweest...

Thea Dubelaar neemt je mee in een schemerwereld tussen droom en werkelijkheid. Of is het tussen leven en dood? ‘Het onzichtbare meer' is geschreven in vrij korte zinnen en niet te moeilijke woorden, zonder teveel poespas. Op die manier blijft je aandacht bij het verhaal en de gebeurtenissen. Doordat je het verhaal om beurten vanuit Mara en de geheimzinnige verhalenverteller en Melvin beleeft, is het afwisselend en spannend. Niet zo dat je aan het einde van het boek geen nagels meer over hebt van de spanning, maar je wilt gewoon verder lezen. Je blijft steeds met vragen zitten. Waarom kan alleen Mara het meer zien en anderen niet? Wie is die verhalenverteller die ze steeds ontmoet in haar dromen én in het ziekenhuis? En waarom wil Melvin zo graag naar het eiland? Allemaal vragen waar je aan het einde van het boek een antwoord op hebt.

Karin.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.