Het NOS JeugdjournaalBrecht van Hulten

Terug naar lijst
 

Het NOS Jeugdjournaal

Titel: Het NOS Jeugdjournaal
Auteur: Brecht van Hulten
Uitgeverij: Van Goor, 2006
ISBN: 978 90 000 3695 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Voor alle toekomstige journalisten!

Een ontsnapte zeeleeuw uit het circus, die zijn kunstjes vertoont op de snelweg. Een groot treinongeluk in België. De lancering van een spaceshuttle. Maar ook de presidentsverkiezingen in Suriname én een blikseminterview met Shakira. Allemaal onderwerpen uit een uitzending van het Jeugdjournaal. Maar voordat je vanuit je luie stoel naar een uitzending kan kijken, is een team van verslaggevers, planners en redacteuren keihard aan de slag geweest om het belangrijkste nieuws van over de hele wereld voor jou te verzamelen. En dat is een heleboel werk!

In ‘Het NOS Jeugdjournaal’, een boekje uit de serie Notendop Junior, geven Brecht van Hulten en Jan Paul Schutten je een kijkje achter de schermen bij het Jeugdjournaal. Je ‘werkdag’ begint om 8.55. Je kijkt mee over de schouder van de eindredacteur en de planner die alle kranten doornemen op zoek naar nieuws voor de uitzending. Je vergadert mee met de redactie, die alle onderwerpen bespreekt. Daarna stap je snel met een verslaggever in de auto voor een interview met een bekende ster. O ja, en tussendoor breng je met een andere verslaggever nog een bezoekje aan de circusdirecteur, want er is een zeeleeuw ontsnapt. Vervolgens moet je de reportage, die je samen met je cameraman hebt gemaakt, in elkaar zetten, zodat deze diezelfde avond uitgezonden kan worden. Gelukt! Net op tijd klaar voor de uitzending!

Het boek is zo opgebouwd dat je als het ware een dagje meeloopt met de mensen van het Jeugdjournaal. Hierdoor kom je op een originele manier te weten wat er allemaal moet gebeuren, voordat een aflevering van het Jeugdjournaal kan worden uitgezonden. Niet alles wat wordt beschreven is op dezelfde dag gebeurd, maar de schrijvers hebben de onderwerpen bij elkaar gezocht om je een idee te geven hoe een uitzending gemaakt wordt. Tussendoor staan in kleine hoofdstukken allerlei weetjes over het nieuws. Zo kom je te weten welke onderwerpen geschikt en minder geschikt zijn voor een uitzending én waarom je op zondag de mooiste reportages ziet. En ook bij het Jeugdjournaal gaat wel eens wat mis, dus ontbreken de bloopers niet. Omdat al deze onderwerpen elkaar afwisselen, kan je soms de draad kwijtraken. Het ene moment loop je mee met een verslaggever die een circusdirecteur interviewt, en ineens zit je middenin een gesprek over de presidentsverkiezingen in Suriname. Dit is af en toe een beetje verwarrend, maar zo gaat het in ‘het echt’ ook.

Op een leuke en luchtige manier geeft ‘Het NOS Jeugdjournaal’ je een heleboel informatie over het maken van een uitzending. Het boek leest als een verhaal, zodat je geen saaie opsomming van feiten wordt. Een leuk boek, waar je ongemerkt heel veel van opsteekt!

Karin.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.