Het NoorderlichtPhillip Pullman

Terug naar lijst
 

Het Noorderlicht

Titel: Het Noorderlicht
Auteur: Phillip Pullman
Uitgeverij: Prometheus, 2001
ISBN: 978 90 649 4005 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Duizelingwekkende reis door vele werelden

Weet je wat parallelle werelden zijn? Het zijn werelden op de plek waar we nu zijn, maar ze bevinden zich in een andere tijdruimte, dus voor ons onzichtbaar. De geschiedenis verloopt daar anders, de gewoonten zijn anders en soms gelden er andere natuurkundige wetten. Er zijn mensen die denken dat UFO's, heksen, engelen en spoken uit zulke parallelle werelden komen. Als dat waar is, dan zijn de parallelle werelden voor ons wonderbaarlijker dan de oude sprookjes of de moderne verhalen over Harry Potter. De trilogie 'Het gouden kompas' van Philip Pullman is naar idee van die parallelle werelden opgebouwd.

Lyra Belaqua, die we in 'Het Noorderlicht' (deel één) leren kennen, is elf jaar oud en bewoont zo'n geheimzinnige wereld vol mysteries. Eén van de belangrijkste verschillen met de aarde is dat in de wereld van Lyra de mensen een zichtbare ziel hebben - een dæmon. Volgens Lyra's leraren zijn haar ouders bij een auto-ongeluk omgekomen. Lyra is zeer invoelbaar en geloofwaardig omschreven als een opstandige en eigenwijze meid die zich tussen de muren van een saai 'college' verveelt.

Lyra's leven verandert wanneer ze getuige is van een moordpoging op haar oom, Lord Asriel. Ze wordt onder toezicht van mevrouw Coulter gesteld, een vertrouwelinge van een machtige Kerk. Als Lyra ontdekt dat mevrouw Coulter kinderen ontvoert om ze van hun daemon te scheiden, vlucht ze naar haar oom die intussen op expeditie naar de Noordpool is.

Tijdens haar gevaarlijke tocht gebruikt Lyra een wonderbaarlijk gouden kompas dat alleen zij kan lezen. Ze wordt ook geholpen door zigeuzen (zigeuners), heksen en een geharnaste beer. Ondanks alle wonderbaarlijke dingen die Lyra meemaakt, zit het verhaal goed en logisch in elkaar. Haar avonturen zijn zo meeslepend dat 'Het Noorderlicht' opzij leggen en slapen gaan er voor de lezer niet in zit. Als ze uiteindelijk haar oom bereikt, is het alleen om hem weer kwijt te raken. Lord Asriel vertrekt naar een andere parallelle wereld en Lyra gaat hem achterna.

De hoofdpersoon in 'Het listige mes' (deel twee) is de twaalfjarige jongen Will, die in onze wereld in Oxford woont. Om zijn zieke moeder te beschermen heeft hij een inbreker gedood. Tijdens zijn ontsnapping komt hij onbedoeld in een parallelle wereld terecht. Daar ontmoet hij Lyra en daar komt hij ook in het bezit van het listige mes dat toegangen naar andere werelden kan snijden. Will probeert, met gevaar voor eigen leven, Lyra tegen mevrouw Coulter te beschermen. De schrijver heeft Will levensecht beschreven. Vooral de tegenstelling tussen de 'koude moordenaar' en zijn warmte, eerlijkheid en loyaliteit naar Lyra is bijzonder treffend.

'De amberkleurige kijker' (deel drie) speelt zich in vijf verschillende werelden af en de lezer moet goed oppassen om er zelf niet in te verdwalen. Will en Lyra bezoeken onder andere het dodenrijk en de wereld van muilifa; wezens op wielen. Dit deel is erg belangrijk om de trilogie en de achterliggende gedachte te begrijpen. Het is dan ook jammer dat precies dit boek soms chaotisch en onduidelijk is.

'Het gouden kompas' kun je op een paar verschillende niveaus lezen: als een thriller, als een avonturentrilogie of als een filosofisch leerboek in drie delen. De grote dosis goed geregisseerde drama heeft een grote aantrekkingskracht. Ondanks een overvloed aan moeilijke woorden, gecompliceerde ideeën en onverwachte sprongen in actie en tijd een aanrader voor de doorgewinterde lezer boven de 16 jaar.

Ania.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.