Het mysterie van niks en oneindig veel snotJan Paul Schutten

Terug naar lijst
 

Het mysterie van niks en oneindig veel snot

Titel: Het mysterie van niks en oneindig veel snot
Auteur: Jan Paul Schutten
Uitgeverij: Gottmer, 2018
ISBN: 978 90 257 6840 9
Illustraties: Floor Rieder

Terug naar lijst

Een onmogelijke missie

Ooit was er niets. En ineens was er iets. En dat iets werd alles wat er nu bestaat. Dit is het mysterie dat (zo veel mogelijk) ontrafeld wordt in ‘Het mysterie van niks en oneindig veel snot’ van auteur Jan Paul Schutten en illustratrice Floor Rieder. Het is het derde en laatste deel in de non-fictieserie van dit gouden duo. In het eerste deel legden ze de evolutietheorie uit en in het tweede deel het menselijk lichaam. Dit keer: het ontstaan van het heelal. Want waar is alles zomaar ineens vandaan gekomen? Het je precies uitleggen is echter een onmogelijke missie...

Als je ook met dit soort vragen zit, dan heb je geluk. Want daar gaat dit boek over. Er is alleen een piepklein probleempje. Het is maar een detail hoor, verder helemaal niet erg. Maar ik noem het toch maar even. Het punt is namelijk dat er geen antwoord op de meeste van deze vragen is.

Schutten stelt je daarna wel gerust: ondanks dat we een heleboel niet weten, weten we wel iets. En dat iets is genoeg om een heel boek mee te vullen. (Wel meer dan één. Wel een paar honderd.)

Zodra je het boek openslaat, ga je meteen op reis door het heelal. Een tijdreis. In ruimtepak en al.  De bijbehorende illustratie van Rieder zet uiteen wat je verder allemaal nodig hebt tijdens deze reis. Denk aan: een stuwraket, helmvizier met goudlaag, kaasschaaf, droogshampoo en luiers. *FLITS*. Daar ga je. Er volgen mooie, filmische beschrijvingen van wat je allemaal ziet, hoort en voelt daar ver in het heelal. Daarna kom je te weten wat supernova’s zijn, leer je over de ideeën van Einstein en snap je hoe je van een papiersnipper een bom kunt maken. Nou, wat wil je nog meer?

‘Het mysterie van niks en oneindig veel snot’ is helder geschreven en bevat ongelooflijk veel informatie. 523 opmerkelijke weetjes, om precies te zijn. (Aldus, de auteur.) De tekst heeft een fijne afwisseling van beschrijvingen, weetjes, voorbeelden en even-stil-sta-momentjes (die heb je echt wel even nodig!). Schutten weet grote termen steeds heel klein te maken met behulp van leuke, tastbare voorbeelden. Heel knap gedaan! Niet voor niets werd het boek bekroond met een Zilveren Griffel 2019.

Humor in zowel de tekst als in de illustraties maakt de grote hoeveelheid informatie behapbaar en zorgt ervoor dat je door wilt lezen. Zelfs als je het even niet begrijpt. Daarnaast is het boek beeldschoon vormgegeven. Oranje, blauw en zwart voeren de boventoon in de vele, fijne illustraties van Rieder. Af en toe zitten er prachtige, twee pagina’s vullende illustraties tussen. Het is een boek om vaak doorheen te bladeren. Er valt veel te zien, te lachen en te ontdekken.

Wil jij weten waarom jij eigenlijk uit sterrenstof bestaat? En waarom Quantummechanica eigenlijk gaat over kleine deeltjes die zich als pubers gedragen? Trek dan dat ruimtepak maar aan en ga mee op reis.

Kelly.

Leestip: Lees ook de andere delen van Jan Paul Schutten en Floor Rieder: Het raadsel van alles wat leeften ‘Het wonder van jou en je biljoenen bewoners’.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.