Het mysterie van de NachtwachtDick Walda

Terug naar lijst
 

Het mysterie van de Nachtwacht

Titel: Het mysterie van de Nachtwacht
Auteur: Dick Walda
Uitgeverij: Fontein, 2005
ISBN: 978 90 261 3152 3
Illustraties: Martijn van der Linden

Terug naar lijst

De Nachtwacht is een rommeltje

Hij ‘komt plotseling achter de jongen staan, pakt een wurgtouwtje uit zijn zak – een koordje met aan beiden kanten een handvat – en slaat dat razendsnel om de hals van Wiggert’. Wiggert probeert eerst nog zijn hand tussen het touwtje en zijn nek te krijgen, maar de secretaris is ijzersterk èn wil van Wiggert af….

Wiggert is het hulpje van Rembrandt, de beroemde Nederlandse schilder. Hij ontdekt dat de secretaris van Rembrandt zich laat omkopen. Zo komt Wiggert goed in de problemen. Weet je wat een ‘pluimgraaf’ is? Wiggert wist dat ook niet, maar zal het nu nooit meer vergeten, want het is wel een héél vervelend baantje. Ook raakt Wiggert in de ban van de kwakzalver en wonderdokter Kolhak, leert hij messen werpen en wordt hij verliefd op Klaasje. Kortom, het nieuwe boek van Dick Walda, ‘Het mysterie van de Nachtwacht’, zit vol actie.

Wat het verhaal ook boeiend maakt, is dat het laat zien hoe het beroemdste schilderij van Rembrandt van Rijn, de Nachtwacht, gemaakt is. Nu schrijft Dick Walda zijn verhaal niet heel mooi op, maar hij weet wèl heel veel van Rembrandt en de tijd waarin hij leefde. Wiggert is Rembrandts ’duvelstoejager', zijn hulpje. En omdat Rembrandt erg op Wiggert gesteld raakt, wordt hij zijn vertrouweling. Rembrandt laat de jongen vaak bij belangrijke gesprekken met opdrachtgevers en bij het poseren aanwezig zijn. Zo krijg je een kijkje in het atelier van Rembrandt. Wiggert ziet bijvoorbeeld hoe ijdel en verwaand de heren van de Schutterij zijn, die Rembrandt moet portretteren voor zijn Nachtwacht, waarvan, vreemd genoeg, helaas geen enkele afbeelding in het boek te vinden is.

Samen met Wiggert ontdek je waarom de Nachtwacht zo’n bijzonder schilderij is. In onze ogen is het misschien vooral een mooi schilderij, maar de opdrachtgevers van toen waren erg geschokt wanneer ze het schilderij voor het eerst zagen. Het is namelijk helemaal geen heel netjes schilderij. Iedereen loopt maar een beetje door elkaar. En sommige belangrijke mannen staan helemaal op de achtergrond, in het donker, of zelfs maar half op het schilderij. En dan staan er ook nog figuren op, die helemaal niet bij de Schutterij horen! De heren Schutters spraken er schande van en wilden Rembrandt niet betalen.

Of Wiggert, net als Rembrandt, echt heeft bestaan, weet je niet. Of het nabericht over het teruggevonden schilderij verzonnen is, weet je eigenlijk ook niet. Maar als je het boek uit hebt, weet je in ieder geval wèl veel meer over de Nachtwacht. En je hebt ook nog een spannend boek gelezen!

Marjolein.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.