Het mysterie van de drie vazenHilde Vandermeeren

Terug naar lijst
 

Het mysterie van de drie vazen

Titel: Het mysterie van de drie vazen
Auteur: Hilde Vandermeeren
Uitgeverij: Davidsfonds, 2011
ISBN: 978 90 590 8427 8
Illustraties: Juliette de Wit

Terug naar lijst

Heel wat geheimen

De beste reporters van de school zijn. Dat is de droom van de vier kinderen die de redactie van de schoolkrant vormen en zich de Nachtraven noemen. Ze krijgen de kans van hun leven als de directrice van hun school een prijsvraag aankondigt voor een kunstreportage. In het museum dat ze voor de reportage bezoeken zijn ze een en al oor en oog, ze zien en horen alles. Hun scherpzinnigheid en journalistieke nieuwsgierigheid brengen hen meteen op het spoor van een verhaal, want ze zijn er zeker van dat er in het museum iets niet klopt.

Zo begint een spannend avontuur van de vliegende reporters Shu, Tia, Glenn en Vince. Ze hebben hun tegenstanders – de tweeling Mandy en Maxim, die ook de eer voor de beste reportage wil behalen – en helpers...Maar stop! Dit is een verhaal om zelf te lezen, pagina voor pagina.

Want Hilde Vandermeeren heeft met ‘Het mysterie van de drie vazen’ een volwaardig vervolg op haar twee eerdere Nachtraven-boeken geschreven. Een vervolgverhaal waarin het aan vaart niet ontbreekt. Tia bijvoorbeeld heeft last van spullen die vanzelf kwijt raken. Ze denkt dat er een dief in het spel is. En die dief wil ze pakken.

Tia timmerde enkele planken in elkaar en de constructie begon meer en meer op een reuzengrote muizenval te lijken.
‘Vlak naast mijn bank stel ik mijn val op’, ging Tia verder. ‘Op mijn bank leg ik een lokaas, iets wat opvalt, mijn nieuwe pennenzak bijvoorbeeld. En dan sluipt de kraai naar mijn bank en...tsjak! Ze trapt in mijn val. Daar zal ze zeker iets aan overhouden en dan heb ik een bewijs.’
‘Die mensenval is gevaarlijk. Je kan er iemand pijn mee doen’, zei Shu.
‘Bestolen worden doet ook pijn.’

De mensenval heeft grote gevolgen voor de Nachtraven en hun reportage, maar zonder meer te verklappen: eind goed, al goed.

Wat deze speurtocht naar het geheim van een oude vaas nog spannender maakt is de vijfde Nachtraaf, Kate. Zij is een nieuw meisje in de klas, niet populair maar wel interessant. De Nachtraven vertrouwen haar niet helemaal, want ze lijkt iets te verbergen. Bovendien komt ze met haar astma over als een aansteller.

Ze begon te hoesten en pakte haar inhalator.
‘Jij hoest als het je uitkomt’, zei Tia snibbig.
‘Misschien ben ik wel allergisch voor jou’, kaatste Kate terug.

Weer eens is de waarheid ingewikkelder dan de kinderen hadden kunnen bedenken. In de loop van het verhaal moeten ze meer dan eens hun vooroordelen en veronderstellingen bijstellen. Wie is goed en wie is fout, wie is vriend en wie vijand? Het antwoord ligt niet voor het oprapen. Pas als ze geduld hebben en hun ogen open doen, komen ze achter het geheim van Kate. En van de drie vazen.

Elisa.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.