Het muizenhuis - Sam & Julia.Karina Schaapman

Terug naar lijst
 

Het muizenhuis - Sam & Julia.

Titel: Het muizenhuis - Sam & Julia.
Auteur: Karina Schaapman
Uitgeverij: Rubininstein, 2011
ISBN: 978 90 4761 1110
Illustraties: Karin Schaapman

Terug naar lijst

Hier wil ik wonen

Vijf lieve muizenkinders, wonen met hun moedermuis, in een hol onder de keuken, van een heel groot prachtig huis….

Dit is een stukje uit een heel oud boek, uit 1950. Als kind was Karina Schaapman een grote fan dit boek ‘Het Muizenboek’ van Clinge Doorenbos. Toen zij bedacht dat ze een kinderboek wilde maken, zocht ze dit boek weer op. En het was nog net zo leuk, nog net zo gezellig en knus als toen. Toen ze de tekeningen, die ze nog zo goed kende van vroeger, bekeek, bedacht ze dat ze misschien zelf een muizenhuis kon maken. Ze begon met de gordijntjes en daarna een kamertje en daarna.... liep het een beetje uit de hand. Karina bouwde drie jaar aan het huis. Het huis werd uiteindelijk drie meter hoog en is gemaakt van kartonnen dozen en papier-maché. Karina Schaapman knutselde meer dan honderd kamers in en aan elkaar, met een heel gangenstelsel, trapjes en balkonnetjes. Het hele huis is gebouwd van afvalmateriaal. Doppen werden lampjes, fietslampjes werden flesjes, de houten vloeren zijn van ijsstokjes. Ook probeerde ze echte spullen en stoffen uit de jaren ’60 en ’70 te gebruiken en liet ze echte kunstenaars minischilderijtjes schilderen voor aan de muur.

Dit huis werd het decor voor haar boek: ‘Het Muizenhuis -Sam & Julia’.

Julia is SUPER nieuwsgierig en REUZE-eigenwijs. Ze houdt niet van saai en zodra ze zich verveelt, gaat ze naar buiten. Op avontuur met haar vriendje Sam.

Ook de muizenkinderen Sam en Julia knutselde Karina zelf in elkaar. Julia stoer en Sam juist verlegen en een beetje braaf.

In het boek staan foto’s van delen van het huis, nooit van het hele muizenhuis. En dat is erg goed gedaan. Soms een grote plaat met Sam en Julia op de voorgrond, dan weer een foto van een heel kamertje, waar je wel in wilt kruipen. Je wilt niets liever dan ook in zo’n huis wonen. Zo gezellig, ouderwets en vol. Er is zoveel te zien en te ontdekken. Ook voor alle opa’s en oma’s die in de keuken, waar Sam en Julia pannenkoeken bakken, allemaal merken van vroeger terug zien. Geen tv’s en gameboys, maar allerlei spulletjes van vroeger; van lantaarntjes tot platenspelers en van ouderwetse telefoons tot kachels.

Naast deze geweldige platen staan kleine verhalen, die goed passen bij de illustraties. De verhaaltjes zijn ook gezellig en knus, maar misschien wel iets té lief. Er gebeurt niet zo veel in de verhalen en dat maakt ze een beetje saai. Maar eigenlijk geeft dat niet, want de platen zijn zo super leuk dat je helemaal geen verhaaltjes nodig hebt. Je kunt gewoon op de bank gaan zitten en kijken en ontdekken. Zie jij bijvoorbeeld Nijntje? Of Ienie Mienie?

Marjolein.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.