Het Morelli principeLaura en Simon Burgers

Terug naar lijst
 

Het Morelli principe

Titel: Het Morelli principe
Auteur: Laura en Simon Burgers
Uitgeverij: Ploegsma, 2014
ISBN: 978 90 216 7294 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Oog voor detail

De huidige schoolkrantredactie wordt door de schoolleiding aan de kant gezet. In de hoop het tij te keren, besluiten redactieleden Adam en Wicky mee te doen aan de landelijke wedstrijd ‘de beste schoolkrantreportage van het jaar’. Hoofdprijs: publicatie van de schoolkrant als bijlage bij het Algemeen Dagblad. Goede reclame voor de redactie, en daarmee voor hun school!

Om met een goed artikel te komen, willen Adam en Wicky een gevaarlijke gedetineerde interviewen in de gevangenis. Ernst Bosboom zit gevangen voor geweld en een schietpartij. Tijdens het interview waarschuwt hij Adam: ‘Binnenkort gaat er iets ergs gebeuren in Nederland. Een ongeluk. Er gaan doden vallen.’ Deze uitspraak laat Adam niet los. Samen met Wicky gaat hij in ‘Het Morelli principe’ op onderzoek uit en belandt hij in een wereld van beveiliging en computermisdaad.

Er volgt een spannende zoektocht die in eerste instantie onbegonnen werk lijkt, maar waarin de twee jongeren zich ontpoppen tot ware rechercheurs. Nu Adam als heuse detective door het leven gaat, moet hij aan Morelli denken, een Italiaanse kunstkenner uit de negentiende eeuw. Om te beoordelen wie de maker van een schilderij was, focuste Morelli zich niet op de handtekening die in een hoekje stond, maar op heel veel kleine details. Zo ontdekte hij dat eerdere kunstkenners veel fouten hebben gemaakt. Schilderijen die voor originelen doorgingen, bleken nagemaakt te zijn, en andersom. Dit Morelli principe helpt Adam bij het achterhalen wie de brief, die een journalist hem laat zien, geschreven heeft: ‘Door hem weet ik dat je je niet moet blindstaren op de grote dingen. Je moet kijken naar de details. Dat is het Morelli principe.’ Dit brengt Adam en Wicky een stap verder in hun onderzoek. De titel van het boek is dan ook goed gekozen!

‘Het Morelli principe’ is een spannende jeugdroman. Er zijn wel wat toevalligheden die de scholieren op het juiste spoor zetten. Zo is de buurman van Adams opa betrokken bij de criminelen en heeft opa zelfs een sleutel van zijn huis, wat het voor Adam en Wicky makkelijk maakt hem in de gaten te houden.

Soms leggen Laura en Simon Burgers meer uit dan voor de vlotheid van het verhaal wenselijk is. Je krijgt bijvoorbeeld informatie over de geschiedenis van Adams familie. En wanneer Adam en Wicky een geheimtaal bedenken, staat die volledig uitgeschreven in het boek. Wicky noemt zichzelf op een gegeven moment gekscherend ‘Wicky-pedia’, wat toepasselijk is voor het enigszins wijsneuzerige duo. Hier en daar kom je wat vergezochte vergelijkingen tegen, zoals de sarcastisch bedoelde opmerking: ‘Nog sneller dan een honderdjarige schildpad in de zon die twee glazen witte wijn heeft gedronken…’ over iemand die nogal traag beslissingen neemt

‘Het Morelli principe’ is vooral een boek dat je kennis laat maken met de gevaren van onze huidige gecomputeriseerde wereld. Hiermee hebben dochter en vader Laura en Simon Burgers een actueel thema te pakken!

Karine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.