Het moerasmeisjeShiobhan Dowd

Terug naar lijst
 

Het moerasmeisje

Titel: Het moerasmeisje
Auteur: Shiobhan Dowd
Uitgeverij: Van Goor, 2010
ISBN: 978 90 475 0922 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Het mysterieuze moerasmeisje

Wanneer de achttienjarige Fergus en zijn oom op een vroege ochtend illegaal turfsteken, doen zij een schokkende ontdekking. In het veen vindt Fergus het lijk van een klein meisje. Wat is er met haar gebeurd? En hoelang ligt ze daar al? Fergus is nieuwsgierig naar haar leven en in zijn dromen hoort hij haar stem. Ondertussen moet hij beslissingen nemen die allesbepalend zijn voor zijn toekomst, en die van zijn familie.

‘Het moerasmeisje’ speelt zich af in 1980. Fergus woont in het zuiden van Noord-Ierland en het geweld tussen katholieken en protestanten is aan de orde van de dag. De katholieken streven naar een verenigd Ierland, terwijl de protestanten Noord-Ierland graag als onderdeel van Groot-Brittanië zien. Fergus’ broer Joe strijdt met de IRA voor een verenigd Ierland en zit vanwege zijn acties in de gevangenis. Daar besluit hij in hongerstaking te gaan. Deze beslissing heeft veel invloed op Fergus en zijn familie, maar desondanks gaat het dagelijks leven gewoon door. Fergus doet examen en in zijn vrije tijd helpt hij Felicity, de archeologe die het veenmeisje verder opgraaft.

Fergus noemt het meisje uit het moeras Mel en ’s nachts spreekt zij tot hem in zijn dromen. Op deze manier wisselen de verhalen van Mel en Fergus elkaar af en kom je er langzaam achter wat er met Mel is gebeurd. Mel leefde in de ijzertijd en lag al bijna 2000 jaar in het veen. Ondanks de verstreken jaren verschilt haar leven in de ijzertijd niet veel van Fergus’ leven in het heden. 'Ik voorzag jaren van geweld, oude grieven opduikend in volgende generaties, opnieuw verschijnend in een andere vorm.’ De plek waar haar lichaam gevonden werd is 2000 jaar na haar dood nog steeds het toneel van geweld.

Schrijfster Siobhan Dowd vlecht de verhalen van Mel en Fergus op knappe wijze in elkaar. Langzaamaan beginnen zich steeds meer overeenkomsten te vertonen tussen het lot van Mel en Joe. Zij moeten allebei een offer brengen.

De dia’s flitsten door zijn hoofd, het ene beeld na het andere van Mel - haar wonden, haar kleren, de restanten van haar vergeten leven. Klik. Haar vingertoppen. Klik. Haar liefdesknoop. Klik. Haar lachende, levendige gezicht. Klik. Joe die in het loch zwom en gilde van de kou. Klik. Joe in zijn gevangenisbed, met een uitgemergelde hand die omlaag hing. En als laatste de lege rechthoek van licht.

Dowd weet de spanning goed op te bouwen en naar het einde toe blijken sommige personen niet te zijn wie je denkt dat ze zijn. ‘Het moerasmeisje’ is niet alleen een spannend boek over een eeuwenoude moord, maar het vertelt ook over volwassen worden en de allesbeslissende keuzes die daarbij horen. Kiest Fergus voor een leven als arts of laat hij zich net als zijn broer door de IRA rekruteren?

Sanne.

 

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.