Het meisje zonder gezichtAby Hartog

Terug naar lijst
 

Het meisje zonder gezicht

Titel: Het meisje zonder gezicht
Auteur: Aby Hartog
Uitgeverij: Pimento, 2005
ISBN: 978 90 4992 043 2
Illustraties: Wouter Tulp

Terug naar lijst

Dat is toch geen gezicht!

‘Lila werd wakker. Eerst haar ene kant, toen haar andere kant. Ze rekte zich uit, stond op, deed een plasje en poetste haar tanden. Ze keek in de spiegel. Ze schrok zich wild! Ze had geen gezicht meer!’

Zo begint een van de raarste, maar ook een van de leukste boeken, die de laatste tijd verschenen zijn: ‘Het meisje zonder gezicht’ van Aby Hartog. Het gaat over Lila, die op een ochtend wakker wordt en ontdekt dat haar gezicht weg is! Ze heeft alleen nog maar ‘een paar gaatjes om te zien, te ruiken en te eten’. Mama vindt het geen gezicht en zegt dat Lila haar gezicht moet gaan zoeken. Ze zoekt in de wasmand, in de koelkast en in meerdere boekenkasten, maar waar ze ook zoekt, haar gezicht blijft kwijt!

Verschillende mensen verzinnen een oplossing. Tante Soof schildert een gezicht met make-up, maar dat wordt niet zo mooi. De bakker bakt een gezicht voor Lila, maar dat is zo lekker dat ze het meteen op eet. Opa bedenkt dat de hond Stark Lila’s gezicht wel kan vinden, maar ook dat loopt op niets uit. Aan het eind blijkt de simpelste oplossing de beste te zijn en komt het toch nog goed met Lila’s gezicht!

‘Het meisje zonder gezicht’ is een leuk verhaal, vol humor, over iets dat helemaal niet kan. Toch laat Aby Hartog je zo lang als zijn verhaal duurt, geloven dat het wel zou kunnen. En daar heeft Hartog maar weinig woorden voor nodig. Zijn tekst is krachtig en als je het boek uit hebt, voelt het alsof je Lila en haar familie echt hebt leren kennen!

Hartog heeft al meer kinderboeken geschreven. Misschien ken je de verhalen over de ezel en de beer of het boekje met de grappige titel ‘Oehoe ratel retteketet tsjing boem pling!’? Deze boeken werden allemaal door Hartog zelf geïllustreerd. Voor ‘Het meisje zonder gezicht’ maakte Wouter Tulp de tekeningen. Een goede keuze, want de tekeningen passen erg goed bij het verhaal. Tulps tekeningen zijn erg kleurrijk en sprekend; ze zijn bijna net zo belangrijk als de tekst. Er is tijdens het luisteren dus genoeg te zien!

Aby Hartog laat met ‘Het meisje zonder gezicht’ zien dat er geen herkenbare situaties of personen nodig zijn om een verhaal te schrijven, dat toegankelijk is voor jonge kinderen. Samen met Wouter Tulp zorgt hij met ‘Het meisje zonder gezicht’ voor een welkome, eigenzinnige toevoeging aan de kinderboekenkast!

Naomi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.