Het meisje met de parelDiverse auteurs

Terug naar lijst
 

Het meisje met de parel

Titel: Het meisje met de parel
Auteur: Diverse auteurs
Uitgeverij: Leopold, 2014
ISBN: 978 90 258 6631 0
Illustraties: Beroemde schilders

Terug naar lijst

Museumboek over echte schoonheid

Ben je wel eens in een museum geweest waar schilderijen hangen die meer dan honderden jaren oud zijn? Meestal vertellen deze schilderijen een heel verhaal.

‘Het meisje met de parel’ is een boek waarin veel verschillende schilderijen staan afgebeeld. Bij ieder schilderij heeft een andere schrijver een verhaal bedacht. De schilderijen in het boek zijn heel erg beroemd. Bijvoorbeeld het schilderij Het meisje met de parel. Er komen veel mensen uit het buitenland naar Nederland om dit schilderij in het echt te zien.

De schilderijen zijn heel verschillend. Op sommige schilderijen is een portret van een belangrijk persoon te zien of een landschap, een bos bloemen of enkele dieren. Soms is er heel veel op het schilderij te zien, zoals het schilderij Soo voer gesongen, soo na gepepen, waar Ruben Prins een verhaal bij schreef. Op andere schilderijen zoals Stilleven met bosaardbeien, is wat minder te zien, alleen een bakje met bosaardbeien. Annemarie van Haeringen schreef bij dit schilderij een verhaal met de naam ‘Roodkapje’. Haar verhaal lijkt heel erg op het sprookje zoals we dat kennen. Helaas loopt het in dit verhaal niet zo goed af met Roodkapje…

Omdat de schilderijen zo veel van elkaar verschillen, zijn de verhalen ook allemaal anders. Sommige verhalen zijn erg kort, anderen zijn lekker lang. Er zijn verhalen bij die zich afspelen in het verleden. De schrijver laat dan bijvoorbeeld het verhaal horen van iemand die op het schilderij te zien is. Zo lees je een verhaal dat 400 jaar geleden gebeurd zou kunnen zijn. Ook komt het voor dat het hoofdpersonage van het verhaal de schilder van het schilderij tegenkomt. Daardoor is hij zomaar aanwezig bij het ontstaan van een portret of een ander schilderij! Er zijn verhalen die worden verteld door mensen, maar ook door dieren. Zo wordt het verhaal ‘Echter dan echt’ door een kikker verteld. Dit is grappig omdat op het schilderij deze kikker helemaal niet opvalt. Maar omdat er nu een verhaal over is geschreven zal je bij het zien van dit schilderij niet over de kikker heen kijken. Er zijn vrolijke verhalen bij, maar ook hele verdrietige. Een voorbeeld hiervan is het verhaal ‘Walvislied’ geschreven door Lydia Rood. Tijmens vader is een jaar geleden vertrokken met een walvisvaarder. Zou hij nog terug naar Nederland komen?

‘Het meisje met de parel’ is een prachtig boek. De afbeeldingen zijn echte schilderijen, iets waar iemand lang geleden veel tijd aan heeft besteed. Je leert door de verschillende verhalen veel over de Nederlandse geschiedenis, vooral over de Gouden Eeuw. Zowel de schilderijen als de verhalen gaan nooit vervelen. En als dat wel zo is, gaan dan eens naar het Mauritshuis in Den Haag en verzin je eigen verhaal bij de schilderijen uit het boek!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook: ‘Meneer Kandinsky was een schilder’ door Daan Remmerts de Vries.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.