Het meisje dat terug in mama’s buik wildeThierry Robberecht

Terug naar lijst
 

Het meisje dat terug in mama’s buik wilde

Titel: Het meisje dat terug in mama’s buik wilde
Auteur: Thierry Robberecht
Uitgeverij: Clavis, 2004
ISBN: 978 90 448 0284 9
Illustraties: Philippe Goosens

Terug naar lijst

Er komt een baby aan!

Waar komen baby’s vandaan of wat gebeurt er als je een broertje of zusje krijgt? De meeste kinderen stellen dit soort vragen. De boeken ‘Waar ik was…toen ik nog niet geboren was’ en ‘Het meisje dat terug in mama’s buik wilde’ kunnen je als ouder helpen bij het beantwoorden ervan.

‘Waar ik was…toen ik nog niet geboren was’, geschreven door Jaak Dreesen, is geïllustreerd door Kristina Ruell. Het is haar eerste kinderboek en meteen valt ze op. De kleurige paginagrote tekeningen geven een helder beeld van de zwangerschap tot de geboorte.

‘‘Waar was ik toen ik nog niet geboren was?’, vraagt Emma aan mama.
‘Wil je dat echt weten?’, vraagt mama.
‘Ja’, antwoordt Emma. ‘Ik ben al zeven.’
‘Dat is groot genoeg. Ik zal het voor je opschrijven’, zegt mama.’

Het gaat over gelukkig zijn en verlangen naar een baby. Op de omslag staat een traditionele ooievaar en door het hele boek heen zie je roze baby’s in bubbels: speelse afbeeldingen van embryo’s en eitjes. De warme en poëtische teksten van Dreesen zijn simpel genoeg voor kinderen, maar lijken verder te gaan dan in andere voorlichtingsboeken gebeurt. Mama en papa zijn verliefd, liggen bloot naast elkaar, de baby groeit, maar ook de pijn bij de bevalling wordt kort beschreven. Is dit begrijpelijk voor kinderen? De bolle buiken en roze baby’s op de tekeningen maken veel goed en de ronde vormen zijn lieflijk en speels.

De illustraties van Philippe Goossens in het prentenboek ‘Het meisje dat terug in mama’s buik wilde’, geschreven door Thierry Robberecht, zijn zachter en warmer van kleur. Het meisje dat de hoofdrol speelt, is al vijf, maar wil graag terug in mama’s buik. Ze hoeft dan nooit meer vroeg naar bed en kan via mama’s navel televisie kijken.

‘'Als ik zin heb in een lekker aardbeienijsje, dan denk ik er zo hard aan, dat jij ook zin krijgt om een ijsje te eten. Of een supergroot bord spaghetti met veel tomatensaus. Jammie!’'  

Mama wordt wel zo dik als een olifant, want meisjes van vijf zijn al heel groot. Eigenlijk is het meisje een beetje jaloers, want er zit al een kindje in mama’s buik. En het meisje wil ook zo dicht bij mama zijn. Op een lieve manier beschrijft Robberecht wat er kan gebeuren als er een tweede kindje komt en de illustraties van Goossens versterken het verhaal.

Twee leuke prentenboeken die zowel voorlichting als vermaak zullen opleveren, ook als mama en papa geen kindje verwachten!

Liselotte.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.