Het Madiba-boekNelson Mandela

Terug naar lijst
 

Het Madiba-boek

Titel: Het Madiba-boek
Auteur: Nelson Mandela
Uitgeverij: Lemniscaat, 2004
ISBN: 978 90 563 7628 4
Illustraties: Verschillende illustratoren

Terug naar lijst

Duik in Afrika

‘We willen niet zeggen, we willen niet echt zeggen dat wat we gaan vertellen waar gebeurd is.’ Met deze woorden beginnen de Afrikaanse Ashanti verhalenvertelers altijd hun verhaal. Deze zin staat ook aan het begin van ‘Het Madiba-boek’, een boek vol verhalen uit Afrika.

In ‘Het Madiba-boek’ staan alle Afrikaanse lievelingsverhalen van Nelson Mandela. Madiba is een eretitel voor Nelson Mandela in zijn moedertaal, het Xhosa. Mandela protesteert al zijn hele leven tegen de apartheid en zat hierdoor een hele tijd gevangen. Maar zelfs toen hij in de gevangenis zat, bleef hij doorvechten voor een vrij Afrika. Na 27 jaar gevangenschap, kwam hij in 1990 vrij en vier jaar later werd hij gekozen tot de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

‘Het Madiba-boek’ staat vol afwisselende verhalen, afkomstig uit allerlei landen in Afrika. Er staan oude volksverhalen in, die al eeuwen doorgegeven worden van generatie op generatie. Wist jij bijvoorbeeld waarom de kat een huisdier geworden is? Of hoe alle dieren aan hun eigen staart gekomen zijn? En hoe de dood in de wereld is gekomen?

De andere verhalen uit het boek zijn bedacht door mensen, die lang geleden in Afrika aangekomen zijn en daar zijn blijven wonen. Een van de vertelsels gaat bijvoorbeeld over een prins, die in een haas verandert. Een ander over de heks Sannie Langtand en haar vriend Slangbek, een grote draak. En weer een ander over een slimme slangenbezweerder, die drie raadsels op moet lossen. Maar niet alle verhalen gaan over sprookjesfiguren of dieren. Er is er ook een aantal dat over heel gewone mensen gaat. En dit maakt het boek juist zo leuk, elk verhaal is anders. In een aantal van de verhalen komt een liedje voor. Onderaan de bladzijde staat het liedje helemaal uitgeschreven met notenschrift, zodat je het zelf mee kunt zingen.

Als je ‘Het Madiba-boek’ ziet, wordt je meteen nieuwsgierig naar wat er in staat. Het is een groot en kleurig verhalenboek, waarvan je zin krijgt erin te gaan lezen. De tekeningen in het boek zijn geweldig. Bij elk verhaal is een andere Afrikaanse tekenaar gevraagd om een tekening te maken. Dus geen een tekening in het boek is hetzelfde. De tekeningen zijn paginagroot en hebben veel kleur. Ze zijn net zo afwisselend als de verhalen!

Nelson Mandela wilde, zo zegt hij in het voorwoord, dat de Afrikaanse kinderen de oude verhalen niet zouden vergeten. Maar ook kinderen in Nederland zullen met plezier weg kunnen duiken in ‘Het Madiba-boek’ en nog lang nadenken over Afrika en haar bijzondere verhalen!

Stephanie.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.