Het levenswerk van een talentloos meisjeSanne Vogel

Terug naar lijst
 

Het levenswerk van een talentloos meisje

Titel: Het levenswerk van een talentloos meisje
Auteur: Sanne Vogel
Uitgeverij: Pimento, 2008
ISBN: 978 90 499 2315 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Exit grijze muis


‘Daar zitten ze dan, de D-bitches – Deborah, Debbie en Deyonne – hun perfecte billen te warmen aan de verwarming, terwijl ze met een vernietigende blik het langslopende leerlingenvee bekijken. Af en toe komt er een rotopmerking uit een door lipgloss glimmende mond. Af en toe wordt er een pump uitgestoken, zodat een verlegen, nederige brugpieper bijna zijn tanden breekt. Oh god, wat ben ik klaar met deze drie meisjes, wat voel ik me hier boven staan.’

Nora wil niet langer in de pas te lopen om maar niet voor schut gezet te worden door de D-bitches, die de sfeer op school bepalen. Ze besluit niet langer onzichtbaar te zijn. Dat gebeurt sneller dan ze had gedacht. Nora’s populariteit stijgt van 0 naar 100 als ze een niet al te geliefde lerares een klap geeft. Vanaf dat moment verandert haar leven drastisch.

In ‘Het levenswerk van een talentloos meisje’ lees je mee in het dagboek van Nora, een meisje van 15. Haar gedachten lijken rechtstreeks vanuit haar pen op het papier terechtgekomen te zijn, inclusief afdwalingen en overdrijvingen. Daardoor is het boek verrassend levensecht. In haar dagboek schrijft Nora graag hoe ze haar ex-vriendje op zijn nummer zet of precies op het goede moment, precies het juiste zegt tegen haar droomprins die haar dan urenlang kust… Om vervolgens te schrijven: ‘maar zo is het natuurlijk niet gegaan.’ Erg grappig! Schrijfster Sanne Vogel wisselt de dagboekfragmenten af met tekeningetjes, chatsessies en mailtjes, die goed bij deze vorm passen.

Op een dag besluit Debbie, één van de D-bitches, dat Nora haar vriendin wordt. Nora merkt dat Debbie haar volledig claimt. Dat gaat zelfs even ten koste van Nora’s jarenlange vriendschap met Jip. Toch is ze op de één of andere manier verslaafd aan Debbie. Verslaafd aan het onvoorspelbare, aan hoe ze door haar acteerwerk iedereen naar haar hand kan zetten. Bovendien kleeft er iets mysterieus aan Debbie…

Nora wil graag schrijfster worden en oefent hiervoor alvast in de schoolkrant. Ze weet bekende Nederlanders te strikken voor een interview. Zo kun je lezen wat Bracha van Doesburgh voor liefdesleven had als puber, of hoe Terence Schreurs haar liefdesverdriet verwerkte. De interviews zijn best aardig om te lezen. Maar eigenlijk zijn het een soort pauzes in het verhaal. Zo voorkom je dat je dit geweldige boek te snel uit hebt. Sanne Vogel is er in geslaagd een perfecte mix van humor en oog voor het wel en wee van de puber te vinden. Het gaat over grote emoties, hoge pieken en diepe dalen. En natuurlijk is er genoeg aandacht voor meeslepende liefdes, valse meidenstreken om ze van elkaar afpakken en vriendschappen die op het spel staan.

Talentloos in de liefde is ze, verzucht Nora als ze weer oog in oog staat met de raadselachtige, superknappe jongen die steeds opduikt als zij net een onhandige actie uitvoert. Misschien is dat zo, maar talentloos in schrijven is zij – en dus eigenlijk Sanne Vogel – beslist niet!

Juulke.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.