Het leven volgens Pippa LeeuwenhartBarbara Tammes

Terug naar lijst
 

Het leven volgens Pippa Leeuwenhart

Titel: Het leven volgens Pippa Leeuwenhart
Auteur: Barbara Tammes
Uitgeverij: Querido, 2015
ISBN: 978 90 451 1877 2
Illustraties: Barbara Tammes

Terug naar lijst

Alle goede dingen beginnen met een P

Het valt niet mee om een beginnende puber te zijn. Helemaal niet als je Pippa Leeuwenhart bent. Pippa is veertien jaar en sinds de scheiding van haar ouders leeft Pippa twee totaal verschillende levens. Doordeweeks woont ze bij haar chaotische moeder op de boerderij en in het weekend woont ze in de stad bij haar vader, een regelneef die van een strakke organisatie houdt. In haar dagboek (of zoals Pippa het heel hip noemt: journal) schrijft zij: ‘Doordeweeks ruim ik verse paardenvijgen op. In het weekend drink ik verse chai latte bij Starbucks. Om maar iets te noemen.’

Gelukkig heeft Pippa haar zusje Poppy en haar beste vriendinnen Dorris (op het platteland) en Phine (in de stad) die er altijd voor haar zijn. En natuurlijk heeft Pippa haar journal, waar zij alle frustraties over haar twee levens en haar ouders van zich af schrijft. ‘Het leven volgens Pippa Leeuwenhart’ is dan ook in dagboekvorm geschreven. Elke dag vertrouwt Pippa haar belevenissen en geheimen toe aan haar journal. Wanneer Pippa voor het eerst gaat zoenen – en haar leven nóg ingewikkelder wordt – schrijft zij:

De verschillende soorten zoeners:
De stoomwals: de stoomwals walst zo je mond binnen en let helemaal niet op of jij het wel plezierig vindt.
De worstelaar: de worstelaar gaat in gevecht met je tong alsof het een wedstrijd is.
De beer: de beer slobbert gulzig je hele gezicht af alsof je een pot honing bent.
De (dode) slak: de slak rolt je mond in en blijft daar roerloos en slijmerig liggen (als een dode slak dus).


De grappige (zoen)avonturen van Pippa worden ook goed ondersteund door de ontzettend leuke illustraties van schrijfster Barbara Tammes. De tekeningen zijn een groot onderdeel van Pippa’s dagboek en gelukkig maar, want dat maakt het lezen van Pippa’s verhalen nog tien keer zo fijn. Pippa tekent bijvoorbeeld ook alle belangrijke personen in haar journal en geeft daar uitleg bij. Op deze manier krijg je een totaalplaatje van iedereen.

‘Het leven volgens Pippa Leeuwenhart’ is een boek om enorm vrolijk van te worden. Het journal van Pippa leest vlot weg en is toegankelijk en heel modern geschreven. Hypes als vloggen, YouTube, groentesapjes en chai latte en mediteren, komen allemaal voorbij. Pippa is veertien, maar door de losse en grappige schrijfstijl, de vele tekeningen en ook door de dingen die Pippa meemaakt, is haar journal eigenlijk leuker om te lezen als je nog iets jonger bent.

Wanneer weet je bijvoorbeeld of je écht verliefd bent? Pippa weet raad: ‘Van sommige jongens krijg ik kriebel = leuk. Van sommige jongens krijg ik jeuk = stom.’

Zal ze kriebel of jeuk krijgen van Jesse, de jongen van de camping? Vind dat zelf maar uit in Pippa’s journal… Je zult er geen spijt van krijgen!

Lizan.

Leestip: Nog een heerlijk meidenboek lezen waar hele leuke tekeningen in staan? Probeer dan eens ‘Lena Lijstje’ van Francine Oomen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.