Het leukste ABC ter wereldTom Schamp

Terug naar lijst
 

Het leukste ABC ter wereld

Titel: Het leukste ABC ter wereld
Auteur: Tom Schamp
Uitgeverij: Uitgeverij Lannoo, 2012
ISBN: 978 94 014 0197 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Letterpret

Lars en Leo lappen alle regels vrolijk aan hun laars. Lollige lui!’ Wat zie je bij deze tekst staan? Twee katten in laarzen in de vorm van een L.

Halt! Het is acht uur ’s ochtends. Hoog tijd voor een hartelijk hallo en een heerlijk hiep hiep hoera!’ En wat zie je daarbij? Twee langwerpige hoofden met de neuzen tegen elkaar, in de vorm van een H.

Letters zijn overal: in boeken, op verkeersborden, op een pak yoghurt, op gebouwen en op de televisie. Maar gewone letters zijn voor tekenaar Tom Schamp niet genoeg, hij ziet ook letters in fruit, in dieren, in lijm, in schoenen en in een dubbeldekkerbus. Al die bijzondere letters heeft hij bij elkaar gezet in het prentenboek ‘Het leukste ABC ter wereld’.

De A is een krokodil die van boven naar beneden hapt met een tak in zijn bek. De B is een bruine beer met een bolle buik of een contrabas. En de C is een banaan, een croissant of een schijfje watermeloen. Voor elke letter van het alfabet gebruikt de tekenaar andere vormen. Dat geeft een heel grappig effect.

Sommige pagina’s zijn heel vol, zoals bij de U. Allerlei voorwerpen beelden de U uit: hoefijzers, worsten, veel hoofden met een gebogen arm, en een rivier in een u-vorm. Op andere pagina’s is veel minder te zien, zoals bij de Q. Daar ligt een grote grijs gestreepte poes opgerold te slapen, tegen een effen groengrijze achtergrond. Het puntje van zijn staart is het streepje van de Q. ‘Als Quinten quasi slaapt, kruipt Quasimodo stiqum uit het chique aquarium.’ Quasimodo is een kleine slak (ook in een Q-vorm) en op zijn slijmspoor staat de tekst.

De tekenaar speelt overal op zijn eigen manier met beeld: een egel met potloodpunten als stekels, een hijskraan met kraanvogels erin, een kat als theepot. Bij de letters horen vaak ook kleine verhaaltjes. En er zijn mooie zinnen, rare zinnen en leuke zinnen. Wat je dacht je van deze? Panters, poema’s en panda’s plassen niet op het potje.’ Of wat vind je van de woordgrapjes: bij de Q staat ‘stiqum’ in plaats van stiekem en bij de E staat ‘Nederlander met kerreven’ in plaats van caravan (want daar zit geen e in).

Op de laatste pagina komen alle vreemde letters van het alfabet nog een keer voorbij. De slapende tekenaar droomt daar over de Z en maakt een laatste grap: Zo, het zit erop. Zoveel onzin zag ik zelden.’

Tom Schamp heeft met ‘Het leukste ABC ter wereld’ terecht twee belangrijke prijzen voor tekenaars ontvangen: de Boekenpauw en een Gulden Palet. Hij laat je uren kijken, de letters (opnieuw) ontdekken en zet je fantasie aan het werk. Kijk maar eens om je heen. En? Welke letters zie jij nu?

Inger.  

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.