Het lammetje dat een varken isPim Lammers

Terug naar lijst
 

Het lammetje dat een varken is

Titel: Het lammetje dat een varken is
Auteur: Pim Lammers
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2017
ISBN: 978 94 629 1199 4
Illustraties: Milja Praagman

Terug naar lijst

Wat een leuk varkentje!

Wij mensen vinden het vaak het makkelijkst om alles in groepjes te verdelen: de koeien in de wei met de koeien, alle lego in dezelfde bak, de meisjes in de poppenhoek en de jongens met de blokken. En alsof al die hokjes nog niet erg genoeg zijn, moet je je in zo’n hokje ook nog eens op een bepaalde manier gedragen: jongens spelen voetbal, meisjes hebben make-up op, een lammetje heeft een witte, wollen vacht en een varkentje heeft een krul in zijn staart. Maar wat als dat helemaal niet bij jou past? Wat als je eruit ziet als een lammetje, maar eigenlijk een varken bent? Is er dan iets mis met je? In het prachtige prentenboek ‘Het lammetje dat een varken is’ vertelt schrijver Pim Lammers dat daar helemaal niets geks aan is.

Het boek gaat over een lammetje dat er misschien wel uit ziet als een lam, maar eigenlijk vanbinnen een varkentje is en het liefst de hele dag in de modder wil rollen. Daar moeten de andere varkens en schapen op de boerderij best een beetje om lachen.

‘Als jij een varken bent,’ zeggen ze tegen het lam. ‘Dan zijn wij vliegtuigen!’

Gelukkig houdt de boer al zijn dieren goed in de gaten. Hij begrijpt ook niet helemaal wat er met het lam aan de hand is, dus besluit hij het mee te nemen naar de dierenarts.

‘Zeg eens bèh,’ vraagt de dierenarts.
‘Oink,’ zegt het lam.

Hij onderzoekt nog wat verder en vertelt de boer dan wat het lammetje allang wist: van de buitenkant lijkt dit misschien een lam, maar eigenlijk is het een varken.
Hoe het dan verder gaat, dat moet je zelf maar lezen. Anders is alles al verklapt.

Wat zo fijn is aan dit boek, is niet alleen het verhaal dat Pim Lammers schreef, maar ook de prachtige tekeningen die Milja Praagman erbij maakte. Zelfs als de varkens en de schapen een beetje moeten lachen om het lam, zie je op de tekeningen in hun gezichten dat ze het lam nooit uitlachen. Over alle tekeningen in het boek is heel goed nagedacht. Op sommige bladzijdes lijken alle prachtige kleuren van de tekeningen zelfs een regenboog te vormen en dat symboliseert wereldwijd dat iedereen op zijn eigen manier mens mag zijn.

Als je het zelf soms een beetje moeilijk vindt om te bedenken wie of wat je nou eigenlijk bent, dan is dit echt een heel mooi boek om te lezen. Of zelfs als je wel heel goed weet wie of wat je bent. Van dit verhaal leer je dat zoiets als ‘normaal’ helemaal niet bestaat en dat iedereen zelf mag bedenken hoe hij of zij de dingen wil doen. En je kunt nooit te jong zijn om zoiets belangrijks te leren. 

Eline.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.