Het kleine meisje dat niet meer kon lachenGilles Tibo

Terug naar lijst
 

Het kleine meisje dat niet meer kon lachen

Titel: Het kleine meisje dat niet meer kon lachen
Auteur: Gilles Tibo
Uitgeverij: De vier windstreken, 2003
ISBN: 978 90 557 9946 6
Illustraties: ZaĆ¼

Terug naar lijst

Het donker is bang!

Al ben je nog zo stoer, zo groot of zo slim, iedereen is wel eens bang. Gelukkig zijn er veel boeken over geschreven, die misschien een beetje kunnen helpen. Boeken over angst voor iets groots als het donker, iets raars als vreemde mensen, of angst voor iets wat met je gebeurt en waardoor je niet meer kunt lachen…

'Dag donker' van Mo Swillens gaat over Lin. Als ze 's nachts wakker wordt, is ze bang voor het donker dat overal om haar heen is. 's Ochtends gaat Lin naar het donker op zoek en vindt het, verstopt in een doos. Opeens is het heel klein, en als ze de doos opendoet kruipt het bang weg. Als Lin 's avonds gaat slapen is ze niet bang meer. Ze doet de doos open zodat het donker de hele nacht fijn kan spelen.

Swillens zegt niet dat bang zijn voor het donker onzin is, maar geeft een simpele, goede oplossing voor deze vaak voorkomende angst. Swillens maakte zelf de warme, sfeervolle tekeningen bij dit helder vertelde verhaal.

Dat grote mensen ook wel eens bang zijn kan je lezen in 'Mijn papa is voor niemand bang, of toch?' van Rafik Schami. Dit boek gaat over een papa die bang is voor zwarte mensen terwijl hij eigenlijk helemaal niets over ze weet. Gelukkig heeft hij een heel slimme dochter die een plan verzint om hem van zijn angst af te helpen.

Op een speelse manier wordt duidelijk dat mensen zichzelf bang kunnen maken doordat ze rare ideeën over andere mensen hebben. 'Mijn papa is voor niemand bang, of toch' is een grappig boek. Dat komt door de tekst, die heel licht van toon is, maar vooral door de kleine tekeningen die overal over de bladzijden verspreid staan.

'Het kleine meisje dat niet meer kon lachen' van Gilles Tibo is alles behalve grappig. Lisa heeft een verschrikkelijk geheim en daardoor kan ze niet meer lachen en ook niet meer spelen. Lisa is bang voor de nieuwe vriend van haar moeder, omdat hij aan haar zit op een manier waarop volwassenen kinderen niet mogen aanraken. Maar ook wat hij zegt maakt Lisa bang: dat niemand haar zal geloven als ze het aan iemand vertelt en dat ze dan naar de gevangenis moet. Gelukkig heeft Lisa een lieve juf die haar kan helpen.

Lisa vertelt haar verhaal zelf. Ze vertelt niet precies wat er gebeurt, maar vooral over hoe ze zich voelt. Daardoor blijft haar verhaal behapbaar. Illustrator Zaü heeft een goede keuze gemaakt door de tekeningen heel warm en kleurrijk te maken. Opvallend is dat alle personen uit het verhaal duidelijk op de tekeningen staan, behalve de vriend van mama. Dat en het feit dat Lisa nergens vertelt wat er precies tussen haar en deze man gebeurt, maken dat dit boek niet te bedreigend is, maar kinderen als Lisa kan helpen over hun gevoelens te praten en ze misschien zelfs te verwerken.

Naomi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.