Het kistje van CleoHilde Vandermeeren

Terug naar lijst
 

Het kistje van Cleo

Titel: Het kistje van Cleo
Auteur: Hilde Vandermeeren
Uitgeverij: Davidsfonds, 2006
ISBN: 978 90 590 8130 7
Illustraties: Harmen Van Straaten

Terug naar lijst

Een geheim kistje

‘’s Avonds glijden mijn handen onder mijn bed tot bij mijn diepste geheim. Mijn vingers tasten de doos af en heffen geruisloos het deksel op. Als spinnetjes met fluwelen poten kruipen mijn handen naar binnen. Het geritsel is even geruststellend als papa die fluistert dat alles wel in orde komt.’

Cleo woont met haar moeder en twee zussen in een troosteloze flat in de wijk Heuvelzicht. Ze snapt niet wie die naam heeft verzonnen. De drie flats zijn net grote blokken beton. Nergens is een heuvel te bekennen. Het is vakantie en Cleo verveelt zich. Aan haar zussen heeft ze niet veel. Cleo`s oudere zus Beverly is een echte puber: ze heeft overal commentaar op en reageert dwars. En haar zusje Ellie is te klein om leuke dingen mee te doen. Voorzichtig sluit Cleo vriendschap met Miro en Puck, twee brutale jongens uit de buurt.

In een kistje dat Cleo onder haar bed bewaart, zit een geheim dat alles met haar vader te maken heeft. Een geheim dat ze eerst met niemand wil delen, maar waar ze uiteindelijk toch haar oudste zus Beverly mee helpt.

Dit boek is eigenlijk een opeenstapeling van kleine gebeurtenissen. Zonder dat alle problemen nadrukkelijk worden beschreven, kom je erachter dat Cleo in een wijk woont waar veel narigheid is: drugshandel, vandalisme en criminaliteit. Maar ‘Het kistje van Cleo’ is geen triest boek. Je voelt door de narigheid heen dat iedereen iets van zijn leven probeert te maken. Miro gebruikt zijn fantasie om aan zijn dagelijkse wereldje te ontsnappen, Puck maakt tekeningen om zijn gevoelens te uiten. Cleo heeft veel fantasie en kan goed overdrijven, waardoor veel gebeurtenissen grappig worden. Op die manier lijken de problemen minder erg. Maar ze verdwijnen er niet door. Vandermeeren vindt een mooie balans tussen de harde werkelijkheid en lieve, fantasie-achtige momenten. Ook beschrijft ze gebeurtenissen zo dat je er op een andere manier naar gaat kijken. Zo is er de oude vrouw die elke dag met een poetsdoek een graffitimuur boent. Op het eerste gezicht denk je dat ze de graffiti van de muur wil boenen:

‘Ik kijk naar de oude vrouw. Ik zie hoe ze op de grote rode letters spuit om daarna met een grote lap heen en weer te gaan. Voorzichtig heen en weer. Niet schrobbend en jakkerend zoals mijn moeder dat deed toen Ellie per ongeluk een tube superlijm over de vloer had uitgeknepen. ‘Ze poetst het op’, zeg ik tegen Punch. ‘Ze wil het niet weg hebben, ze poetst het op.’

‘Het kistje van Cleo’ is een mooi verhaal over vriendschap, eenzaamheid en dromen. Hoewel Cleo’s familie en vrienden veel problemen hebben, houd je er een fijn gevoel aan over!

Karin.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.