Het kindertransportFedor de Beer

Terug naar lijst
 

Het kindertransport

Titel: Het kindertransport
Auteur: Fedor de Beer
Uitgeverij: Van Goor, 2014
ISBN: 978 90 003 3477 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Liefde als werkwoord

Oma Vliegmachien. Nee, dit is geen kinderachtig boek voor 4-jarigen. In tegendeel: ‘Het kindertransport’ is een heel ingrijpend en emotioneel boek voor 13 jaar en ouder.

Die leuke, gekke, fantastische, avontuurlijke , lieve oma Vliegmachien. ‘Neergestort na een looping met een zweefvliegtuig. Boven de Amazone. Met drie indianen naast haar’. Oma Vliegmachien blijft iedereen verbazen, ook na haar dood. Maar dit had niemand nooit kunnen vermoeden.

Marit, de kleindochter van oma Vliegmachien, is erg verdrietig. Haar moeder Eva is een beroemd violiste die applaus boven alles stelt. Ze is bijna nooit thuis en Marit mist haar. Oma Hendrikje, de moeder van oma Vliegmachien, troost Marit.

Maar nu komt het: niemand is wie ze zegt dat ze is. De echte naam van oma Vliegmachien was Johanna. Maar oma Johanna was eigenlijk Rachel, van joodse afkomst. Ze had twee zussen en een broer die al eerder zijn overleden. Hun geesten komen Marit bezoeken en geven haar allerlei boodschappen. Zij zeggen dat Marit de missie van oma Vliegmachien moet afmaken. Maar wat die missie is… Marit gaat op onderzoek uit en vindt in de kast van oma Vliegmachien allemaal handgeschreven prentbriefkaarten. Wat alles nog vreemder maakt is dat de briefkaarten nooit verstuurd zijn. Er staat een naam op, een leeftijd en een datum. Dat is alles. Het geheel wordt steeds raadselachtiger. Maar hoe snel de tijd ook gaat, het verleden achterhaalt hem wel. Door alle tijdsgrenzen heen ontdekt Marit de gruwelijke waarheid.

Moeder Eva en de vader van Marit weten nog van niets. Oma Hendrikje schijnt wel iets te weten maar hult zich in stilzwijgen. Marit niet. Ze besluit om iedereen de waarheid te vertellen. Wel jammer dat die zo vaak herhaald wordt. Eigenlijk houdt het verhaal met al zijn ontknopingen en onthullingen halverwege het boek op. Maar dat maakt het allemaal niet minder ingrijpend. Wat is nu de waarheid die Marit over haar familie ontdekt?

De waarheid heeft alles te maken met het kindertransport. Op 8 juni 2013 was het precies 70 jaar geleden dat er een trein vertrok uit het Kamp Vught. Sobibor was het eindstation, een vernietigingsfabriek waar de trein tot stilstand kwam, waar iedereen uit de wagons werd getrokken en waar ze zich moesten uitkleden, zogenaamd om zich te wassen. In werkelijkheid kwamen zij , de 3000 kinderen, in een gaskamer waar de dood wachtte.

In het boek vind je een boekenlegger met veel informatie over Nationaal Monument Kamp Vught. Het kindertransport mag nooit vergeten worden. Deze boodschap is door schrijver Fedor de Beer verwoord in een prachtig en ontroerend gedicht. Van het woord liefde bestaat geen werkwoord. Maar in dit verhaal is de liefde als werkwoord in al zijn facetten eer aangedaan.

Paula.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.