Het kinderboekwinkeltjeMarianne Busser en Ron Schröder

Terug naar lijst
 

Het kinderboekwinkeltje

Titel: Het kinderboekwinkeltje
Auteur: Marianne Busser en Ron Schröder
Uitgeverij: Moon, 2016
ISBN: 978 90 488 3378 8
Illustraties: Ingrid ter Koele

Terug naar lijst

Billenboek en sprookjesboek

In een winkelstraat heb je soms geluk wanneer je een gezellig kinderboekwinkeltje tegenkomt. Daar is vaak van alles te ontdekken. Over zo’n winkeltje gaat dit boek.

‘Het kinderboekwinkeltje’ gaat over de winkel van Tilly. Zij werkt in haar winkel waar ze verschillende kinderboeken verkoopt: ‘Dunne boeken- dikke boeken soms heel groot en soms heel klein, boeken die ontzettend spannend of juist heel erg grappig zijn’. Tilly helpt de klanten graag en geeft informatie over de kinderboeken die ze verkoopt. Zo komt Tom met zijn moeder naar de winkel. Hij gaat een spreekbeurt houden over billen. Tilly weet dat er een boek is over dit onderwerp. Met dit grappige boek kan Tom zijn spreekbeurt goed voorbereiden.

In de winkel staat een mooie voorleesstoel waarin Tilly iedere woensdag een ander boek voorleest. De kinderen genieten van de verhalen. Tilly heeft het extra gezellig gemaakt met kussens en grote knuffelberen. Na afloop krijgen de kinderen limonade en koek. Eén week in het jaar is het Kinderboekenweek. Dan wordt het kinderboekwinkeltje extra mooi versierd. Er is van alles te doen en er komt een illustrator vertellen over de tekeningen die ze voor kinderboeken maakt.

De tekst van Marianne Busser en Ron Schröder is eigenlijk geen verhaal waar iets spannends gebeurd. Het zijn losse stukjes tekst die allemaal over Tilly en haar winkel gaan. De tekst gaat over wat er in de winkel te doen is en welke kinderen samen met hun ouders boeken komen kopen. Daardoor kom je erachter dat er voor ieder kind wel een boek te koop is, bijvoorbeeld voor een peuter die moet leren plassen op een potje, of een meisje dat graag wil leren lezen.

De tekst is op rijm geschreven, daardoor leest het verhaal lekker vlot, en is leerzaam omdat je leert over het werk in een kinderboekwinkel. Maar ook omdat sommige weetjes uit de informatieve boeken die Tilly verkoopt, in het verhaal worden genoemd: ‘Daarin staat dat een kameel soms als hij boos is heel goed richt en als je eventjes niet oplet, spuugt hij je zo in je gezicht’. De tekst leert je niet alleen iets, de tekst is soms ook erg grappig. Zo komt er bijvoorbeeld een opa in de winkel die een raadselboekje koopt voor zijn kleinzoon. Ondertussen leest hij enkele raadsels voor. Zo kun je zelf ook mee raden.

De tekeningen van Ingrid ter Koele zijn erg vrolijk. Dat komt door de heldere kleuren en de vriendelijke en rustige vormen de ze gebruikt voor haar tekeningen. De mensen die ze tekent lijken allemaal heel aardig. Verder zijn er in de tekeningen ook grapjes verstopt. Zo kom je allerlei boeken die je misschien wel hebt gelezen, ook tegen in het winkeltje. Wil je weten welke boeken je kan kopen in het kinderboekwinkeltje? Dan moet je het boek zelf lezen!

Ingrid vd H.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.