Het jaar dat de zigeuners kwamenLinzi Glass

Terug naar lijst
 

Het jaar dat de zigeuners kwamen

Titel: Het jaar dat de zigeuners kwamen
Auteur: Linzi Glass
Uitgeverij: Pimento, 2007
ISBN: 978 90 499 2189 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Waren ze maar nooit gekomen…

‘De illusie van een gezin dat bijeengehouden werd als het onze heeft wel wat weg van een berg mijnafval. Het is niet meer dan stof.’

Zuid-Afrika, 1966. De twaalfjarige Emily woont met haar ouders en oudere zus Sarah in een dure wijk aan de rand van Johannesburg. Voor de buitenwereld lijken ze heel gelukkig, maar schijn bedriegt. Emily’s ouders hebben nauwelijks aandacht voor de meisjes: moeder staat liever op de tennisbaan en vader vindt zijn werk belangrijker. Alleen als er logés in huis zijn gedragen ze zich als echte ouders en vergeten ze te ruziën.

Emily is dan ook blij als haar vader een stel ‘zigeuners’ uitnodigt op hun terrein te komen kamperen. Deze familie, die met hun caravan van plaats naar plaats trekt, bestaat uit de Australische natuurfotograaf Jock, zijn vrouw Peg en hun twee zonen Otis en Streak. Zoals verwacht zorgt de komst van de gasten voor plezier en gezelligheid, maar toch krijgt Emily langzaamaan het gevoel dat er iets niet klopt met deze mensen. Zo ontdekt ze dat Jock de jongens regelmatig slaat. En ook de manier waarop de zwakbegaafde Otis naar haar zus kan staren zit haar niet lekker, hoewel ze niet precies kan uitleggen waarom. Pas later vallen de stukjes op hun plaats en beseft Emily wat er aan de hand is. Maar helaas kan het gruwelijke drama, dat alles en iedereen voorgoed zal veranderen, dan al niet meer tegengehouden worden.

Verbijstering, woede, ontroering: het zijn maar een paar van de emoties die schrijfster Linzi Glass met haar indrukwekkende ‘Het jaar dat de zigeuners kwamen’ bij de lezer weet op te roepen. In prachtige zinnen beschrijft ze niet alleen Emily’s gedachten en gevoelens, maar ook het Afrikaanse landschap en Johannesburg, de stad waar ze zelf is geboren. Zij groeide er op tijdens de apartheid, een tijd in Zuid-Afrika waarin Afrikaanse mensen als tweederangsburgers behandeld werden, terwijl de blanken er de baas waren. Ook in het verhaal van Emily komt de kloof tussen blank en zwart naar voren: op de achtergrond, in de vorm van huishoudster Lettie en de oude Zoeloe-nachtwaker Buza. En dat maakt het al aangrijpende verhaal nóg indringender.

‘Het jaar dat de zigeuners kwamen’ is door de dreigende ondertoon en de heftige gebeurtenissen absoluut geen vrolijk boek. Laat je daarom net als Emily af en toe betoveren en troosten door de Afrikaanse verhalen die Buza over zijn volk vertelt. Zoals het verhaal over Rolihlahla, de jongen die niet bang was om aan de tak te schudden. Of die van Ma-We en het ei van de honingspeurdervogel. Juist deze verhalen laten zien dat, hoe tragisch en ellendig de wereld ook lijkt, er gelukkig altijd nog zoiets is als hoop.

Marlous.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.