Het ijskoude paradijsJana Frey

Terug naar lijst
 

Het ijskoude paradijs

Titel: Het ijskoude paradijs
Auteur: Jana Frey
Uitgeverij: Clavis, 2002
ISBN: 978 90 682 2965 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Vluchten uit het paradijs

Je kent de Jehova's Getuigen vast wel. Ze zijn een keer bij je thuis aan de deur geweest of je bent ze tegengekomen op straat. Maar wat weet je nou eigenlijk over hen? Waarschijnlijk maar weinig als er niemand in je omgeving, of jijzelf misschien, Jehova's Getuige is. 'Het ijskoude paradijs' vertelt het verhaal van Hannah die opgroeit binnen de gemeenschap van Jehova's Getuigen. Ze vertelde haar verhaal aan schrijfster Jana Frey, die er dit boek over schreef. Het is een schokkend verhaal waarin Hannah's slechte ervaringen met de gemeenschap van Jehova's Getuigen op de voorgrond staan.

Hannah is nog erg klein als haar moeder door een verkeersongeval om het leven komt. Ze blijft alleen met haar vader achter. Hij is kapot van verdriet waardoor Hannah weinig steun aan hem heeft. Alles verandert als Hannahs vader met Roswitha trouwt. Roswitha is Jehova's Getuige en ook Hannah en haar vader treden toe tot de gemeente.

Vanaf dat moment staat het leven in het teken van Jehova. Hannah gaat mee naar de Koninkrijkszaal waar de kerkdiensten, de 'Vergaderingen' zoals de Jehova's Getuigen zeggen, worden gehouden. En ze is erg trots dat ze mee de straat op mag om andere mensen over hun geloof te vertellen.

Hannah krijgt twee broertjes en Roswitha wordt als een moeder voor haar. Over haar eigen moeder praat niemand meer, ook Hannah zelf niet. Ze heeft zelfs geen foto van haar. Maar Hannah heeft geen tijd zich daar druk om te maken, omdat ze al haar aandacht nodig heeft om een goede Jehova's Getuige te zijn.

Het leven is niet gemakkelijk voor Hannah. Door haar geloof is zij anders dan de mensen in haar omgeving. Op school kijken haar klasgenoten haar steeds meer met de nek aan. Hannah troost zich met de gedachte dat de Jehova's Getuigen uitverkoren mensen zijn en dat alle anderen zullen sterven als Jezus terugkomt op aarde.

Door verschillende gebeurtenissen ontstaan er scheurtjes in het geloof van Hannah. Maar de weg naar buiten is moeilijk. Haar familie en de gemeente doen er alles aan om haar onder controle te houden. Hannah wint het gevecht om haar vrijheid, maar betaalt daarvoor wel een hoge prijs.

Misschien klinkt het allemaal erg zwaar. Toch leest 'Het ijskoude paradijs' als een trein; het is lekker vlot geschreven. Als je er eenmaal in begonnen bent, wil je weten hoe het afloopt en wel zo gauw mogelijk. Hannah leidt je rond in een zeer fascinerende wereld en haar gevecht voor haar vrijheid beleef je van heel dichtbij mee. Dit alles maakt 'Het ijskoude paradijs' tot een bijzondere leeservaring!

Naomi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.