Het hanengevechtHans Hagen

Terug naar lijst
 

Het hanengevecht

Titel: Het hanengevecht
Auteur: Hans Hagen
Uitgeverij: Querido, 2012
ISBN: 978 90 451 1367 8
Illustraties: Philip Hopman

Terug naar lijst

Win haantje, win

Ver weg in Zuid-Oost Azië liggen de Filippijnen. Het is een land dat bestaat uit een groep eilanden. Sommige mensen gaan erheen op vakantie, want de natuur is er mooi en je kunt er in de zee duiken en prachtige vissen zien. De Filippijnen zijn jammer genoeg ook een arm land. Sommige kinderen kunnen er niet eens naar school, omdat hun ouders daar geen geld voor hebben. Pio is zo’n kind. Over hem gaat ‘Het hanengevecht’.

Op een dag vindt Pio een jonge haan. Daar is hij ontzettend blij mee. Als je twee hanen tegen elkaar laat vechten, kunnen mensen wedden op welke haan het sterkste is. Wanneer Pio’s haan die wedstrijden wint, wordt Pio rijk. Dan kan zijn vader een taxi-motor kopen en mag Pio weer naar school! Maar Pio heeft natuurlijk geen geld voor krachtvoer of doping voor zijn haantje.

‘Win,’ fluisert Pio.
‘Win haantje, win.’
Nonoy en zijn vader komen bij hen staan.
Opa Tongh bekijkt de twee hanen eens goed.
Dat beest van Nonoy is groot, denkt Pio.
Krachtvoer.
Een spuit.
Heeft mijn haan eigenlijk wel een ka…
Nee, dat moet ik niet denken.
Natuurlijk heeft hij een kans.
Al wint hij maar per ongeluk.
Anders draag ik hem nu voor het laatst – nee!
Nee, alsjeblieft.
Nee-nee-nee!

In korte zinnen neemt Hans Hagen je mee naar de cockpit waarin de hanen tegen elkaar vechten. Terwijl je leest, voel je samen met Pio de warmte en de spanning, ruik je het zweet en het stof en hoor je het geschreeuw en het krijsen van de hanen. En wat je niet leest, zie je op de zwierige zwart-wit tekeningen van Philip Hopman, waarop woedende hanen elkaar te lijf gaan.

Hans Hagen ging zelf op vakantie naar de Filippijnen. Daar zag hij wedstrijden waarin hanen tegen elkaar vochten, met een vlijmscherp mes aan hun linkerpoot. De haan die verloor, had pech en eindigde in een kookpot. Zo’n haan was alleen nog goed om soep van te trekken. Hanengevechten zijn op de Filippijnen net zo populair als voetbalwedstrijden in Nederland; hoe gemeen en wreed die gevechten ook zijn.

Hans Hagen schreef meer boeken die in een ver land spelen. Ze werden onder andere bekroond met de Gouden Griffel of de Woutertje Pieterse Prijs. Voor ‘Het hanengevecht’ kreeg hij een Vlag & Wimpel van de Griffeljury.

Het is duidelijk dat de dappere haan van Pio nooit in een kookpot mag eindigen. Pio heeft alleen die ene haan, de haan waar hij zo goed voor gezorgd heeft en die hij samen met zijn vader heeft getraind. De haan is zijn enige kans op een betere toekomst. Maar die kans is piep- en piepklein. Zal Pio ooit weer naar school gaan?

Lidewij.

Lijkt dit boek je leuk? Lees dan ook de recensie over ‘Papegaaien liegen niet’ van Lydia Rood.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.