Het grote Rijksmuseum voorleesboekMarion van de Coolwijk

Terug naar lijst
 

Het grote Rijksmuseum voorleesboek

Titel: Het grote Rijksmuseum voorleesboek
Auteur: Marion van de Coolwijk
Uitgeverij: Rubinstein, 2013
ISBN: 978 90 476 1382 4
Illustraties: Charlotte Dematons

Terug naar lijst

Welkom in het Rijksmuseum!

Naar een museum gaan is saai? Welnee, welnee! Kom, ga maar mee in ‘Het grote Rijksmuseum voorleesboek’. De kaft is al een schilderij op zich. Je ziet het gebouw van het Rijksmuseum in Amsterdam, getekend door Charlotte Dematons. Kijk maar goed, want veel figuurtjes in en rond het gebouw kom je binnenin het boek ook tegen.

Sla de kaft maar om. Net als in een echt museum mag je in dit boek heerlijk dwalen. In het Rijksmuseum kun je natuurlijk beginnen in de eerste zaal en dan schilderij voor schilderij alles gaan bekijken, maar je kunt ook meteen naar dat schilderij rennen dat je mooi vindt.
Zo hoef je in ‘Het grote Rijksmuseum voorleesboek’ natuurlijk ook niet vooraan te beginnen. Weet je wat? We bladeren lekker naar De Nachtwacht, van Rembrandt. Sjoerd Kuyper laat Robin met zijn opa naar dit beroemde schilderij kijken.

‘Heel goed kijken,’ zegt opa. ‘Tot je niets anders ziet dan het schilderij. Dan is het net of je in het schilderij bent.’
Robin kijkt met opa mee. Hij kijkt en hij kijkt en hij kijkt en…
‘Opa!’ zegt hij. ‘Ik ben ook in het schilderij!’
‘Waar?’ vraagt opa.

‘Helemaal vooraan, met die grote helm op!’

Zie je Robin staan? Kijk maar goed, want het schilderij De Nachtwacht is in het boek afgedrukt. O, je wilt verder. Je bent nieuwsgierig naar die dikke jongen op het schilderij van Bartholomeus van der Helst. Hij heet Gerard Bicker. Arend van Dam schreef een verhaal over hem, over hoe saai Gerard het vond om te moeten poseren voor de schilder. Wat heeft die jongen een onderkin en wat draagt hij rare kleren!

De drie kinderen op het schilderij Het gestoorde pianospel van Willem Bartel van der Kooi hebben ook gekke, ouderwetse kleren aan. Het schilderij is namelijk gemaakt in 1813. Toch schreef Jacques Vriens er een heel modern verhaal bij, over Renske die moet pianospelen op de verjaardag van haar dementerende opa.

Zullen we nu gaan kijken bij dat schilderij met al die vogels, van Melchior d’Hondecoeter? Ted van Lieshout bedacht een mooie fabel over die pelikaan links vooraan. Hij kan niet slapen. Zie jij het veertje waar Ted over schrijft?

Zo zijn er in totaal 25 verhalen te lezen en 25 schilderijen te bekijken. De beste kinderboekenschrijvers over de meesterwerken uit het Rijksmuseum las je al op de kaft. Iedere schrijver koos zelf een schilderij en verzon er een eigen verhaal bij. Het resultaat is een heerlijk en afwisselend kijk- en voorleesboek. ‘Het grote Rijksmuseum voorleesboek’ laat zien dat een museum geweldig is, zeker als je je fantasie gebruikt. Wedden dat jij nu ook naar het echte Rijksmuseum wilt? Dat kan. Het staat in Amsterdam. Heel veel plezier.

Lidewij.


Wil je meer weten over kunst? Lees dan de recensie over ‘Kunst in de kijker’ van Claire d’Harcourt.


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.