Het grote Rembrandt voorleesboekDiverse auteurs

Terug naar lijst
 

Het grote Rembrandt voorleesboek

Titel: Het grote Rembrandt voorleesboek
Auteur: Diverse auteurs
Uitgeverij: Rubinstein, 2019
ISBN: 978 90 476 2645 9
Illustraties: Rembrandt van Rijn

Terug naar lijst

Verhalen die je kunt bekijken

Misschien weet je wel dat 2019 het ‘Rembrandtjaar’ is. Het is precies 350 jaar geleden dat de beroemde schilder Rembrandt van Rijn overleed. ‘Wie?’ vraag je nu misschien. Nou, je weet wel, de schilder die ‘De Nachtwacht’ schilderde en ‘Het Joodse bruidje’ en nog heel veel meer. Musea over de hele wereld hangen vol met zijn schilderijen, tekeningen en etsen. Het Rijksmuseum in Amsterdam is ook zo’n museum.

In ‘Het grote Rembrandt voorleesboek’ staan 24 verhalen die Nederlandse schrijvers bedachten bij de meesterwerken van Rembrandt die in het Rijksmuseum te zien zijn. Alleen al van de illustratie op de kaft word je nieuwsgierig. Charlotte Dematons maakte een tekening van mensen in ouderwetse kleren die zo te zien in een museumzaal staan te kletsen. Maar hé, die zaal kun je binnenwandelen in het Rijksmuseum! Dat meisje in die gele jurk is heel bekend: zij staat op ‘De Nachtwacht’. En als je goed kijkt, zie je dat al die schilderijen en tekeningen aan de muur ook van Rembrandt zijn!

Als je het boek openslaat, is het net of je het Rijksmuseum zomaar binnenloopt. Bij elk verhaal of gedicht in het boek staat een mooie gekleurde afbeelding van een werk van Rembrandt. Sommige zijn bekend, andere heb je misschien nog nooit eerder gezien.
Jan Paul Schutten schreef bijvoorbeeld een verhaal bij ‘De Nachtwacht’. Op dat beroemde schilderij zie je de schutterij van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburch. Rembrandt schilderde alle mannen onordelijk door elkaar. Daar waren Banninck Cocq en Van Ruytenburch nogal boos over.

‘Wordt dat het schilderij? Dat zooitje ongeregeld?’
‘Mooi hè?’ lacht Rembrandt.
‘Ik weet het niet…’ zegt Banninck Cocq. ‘Denk je dat mensen dit mooi gaan vinden?’
‘Ik weet het wel zeker,’ zegt Rembrandt.
‘Ook over honderd jaar?’
‘Zelfs over 350 jaar nog…’


Margje en Sjoerd Kuyper laten Robin en zijn opa (uit de Robin-boeken) een bezoek brengen aan het Rijksmuseum, waarna Robin op het idee komt om net zo’n portret van zijn opa te tekenen als Rembrandt van meneer Jan Six maakte.
Koos Meinderts laat Donni uit groep 7 van de Rembrandtschool een brief schrijven aan Rembrandt. Donni kent ‘De Nachtwacht’ ook, want zijn oma heeft er een puzzel van, van 1500 stukjes.
Thijs Goverde schrijft over een inbraak, waarbij de dieven betrapt worden door een groepje ernstig kijkende mannen. Of toch niet?
En zo zijn er ook nog verhalen en gedichten van Bibi Dumon Tak en van Joke van Leeuwen. Sommige verhalen zijn grappig, andere spannend, soms spelen ze 350 jaar geleden, andere keren zou het vandaag kunnen zijn.

Het Rijksmuseum is vandaag in elk geval open. Morgen ook. Je kunt dus alle verhalen echt gaan bekijken! Waar wacht je nog op?

Lidewij.

Wil je nog meer verhalen lezen rondom schilderijen uit het Rijksmuseum? Lees dan de recensie van ‘Het grote Rijksmuseum Voorleesboek’. 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.