Het grootste en leukste beeldwoordenboek ter wereldTom Schamp

Terug naar lijst
 

Het grootste en leukste beeldwoordenboek ter wereld

Titel: Het grootste en leukste beeldwoordenboek ter wereld
Auteur: Tom Schamp
Uitgeverij: Lannoo, 2016
ISBN: 978 94 014 2559 9
Illustraties: Tom Schamp

Terug naar lijst

Een boek om in te verdwalen

‘Het grootste en leukste beeldwoordenboek ter wereld’: zo heet inderdaad het grootste boek dat je misschien wel ooit hebt vastgehouden: 28 x 34 centimeter. Met 64 bladzijden is het waarschijnlijk ook een van de dikste prentenboeken ooit. Ook dat is niet voor niets, want in dit boek vind je oude en nieuwe tekeningen die prentenboekenmaker Tom Schamp de afgelopen tien jaar gemaakt heeft. Hij heeft ze bij elkaar gebracht tot bijzondere collages.

Als je het boek openslaat, zie je eerst de schutbladen (de bladzijde die aan de binnenkant aan het omslag zit vastgeplakt, en de bladzijde daarna). Al op deze twee schutbladen is van alles te zien: tientallen vlaggen, van landen van over de hele wereld. Op de schutbladen achter in het boek staan de vlaggen ook, maar dan met alle landen erbij genoemd. Als je goed kijkt, zie je dat er ook een paar bijzondere vlaggen bij zitten, zoals de vlag van de Formule 1 en de vlag van de vrede.

Na deze vrolijke entree word je voorgesteld aan de verschillende figuurtjes die in het boek voorkomen. De hoofdpersoon is het grijze katje Otto. Behalve Otto zijn er nog andere figuurtjes die je in het hele boek kunt tegenkomen: bijvoorbeeld drie kleurige papegaaien, twee politieagenten (een lieve en een strenge) en een avontuurlijk eendje.

Het boek is verdeeld in negentien zoekplaten. Elke plaat heeft zijn eigen thema: zo vind je bijvoorbeeld de vier seizoenen, thuis, winkelen, de stad, openbaar vervoer, school, onder water, boven water, een zoekplaat over toetjes (mmm!) en nog veel meer. Bij elke plaat heeft Schamp tientallen kleine en grotere tekeningen bij elkaar gebracht die met het thema te maken hebben. Al die voorwerpen zijn voorzien van het woord dat erbij hoort. Ook stelt Schamp de lezer vragen waardoor je wordt uitgenodigd om actief op zoek te gaan naar antwoorden. ‘Wat kopen de dieren in de rij’ in de supermarkt bijvoorbeeld? De kunst is om tussen de veelheid van tekeningen de verschillende figuurtjes uit het begin te ontdekken.

Als je deze terugkerende personages niet meteen ontdekt, is dat helemaal niet erg. Want er is nog veel meer te zien. Met veel humor heeft Schamp een gedetailleerde wereld vol kleur gemaakt waarin je zomaar uren kunt ronddwalen: van een pinguïn die zich in de koelkast verstopt heeft tot de supermarkt met gevaarlijke gladde bananenschillen op de vloer, en een boom vol vogels waarin Meneer De Uil ineens een boekje zit voor te lezen. Wie goed oplet, ontdekt soms kleine grapjes in woord en beeld: zo vormen op de bladzijde over Avondeten verschillende groenten samen een gezicht en staat er bij de witlof in kleine, kriebelige letters een taalgrapje ‘with love’. Sommige taalgrapjes zijn misschien iets meer voor volwassenen dan voor kinderen bedoeld. Dat heeft misschien als voordeel dat je ouders dit boek waarschijnlijk ook heel leuk vinden om in te verdwalen – samen met jou!

Eefje.

Leestip: Hou je van boeken met zoekplaten? In ‘Nederland van Charlotte Dematons kun je ook heerlijk verdwalen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.