Het gelukkige eilandMarit Törnqvist

Terug naar lijst
 

Het gelukkige eiland

Titel: Het gelukkige eiland
Auteur: Marit Törnqvist
Uitgeverij: Querido, 2017
ISBN: 978 90 451 2089 8
Illustraties: Marit Törnqvist

Terug naar lijst

Een eiland om te blijven

Stel je eens voor: je hebt een vlot gebouwd. Je timmerde allemaal oude plankjes tegen elkaar, een beetje schots, een beetje scheef, plankje rechtop, plankje dwars. Een kajuitje op je vlot, waarop je kunt staan of liggen. En dan ga je op reis: op weg naar de horizon.

Dat is precies wat het meisje uit ‘Het gelukkige eiland’ doet: op reis zijn. In haar eentje. Op een vlot dat eruitziet alsof het bij de eerste de beste hoge golf zal zinken.

De wind trok aan
en blies haar weg.
Stuurloos dobberde ze rond.
Was dit dan al het einde?
Het einde van de wereld?


Nee, daar is het meisje nog lang niet. Ze dobbert een poosje over een donkere zee, met grote zwarte vogels boven haar hoofd. Het onweert. Er zijn torenhoge golven, waar haar piepkleine bootje op balanceert. En dan klaart het op en ziet ze een bordje. Een wegwijzer, midden op zee, die wijst naar Het gelukkige eiland. Daar wil ze wel heen!

Voor de tekst in ‘Het gelukkig eiland’ kreeg Marit Törnqvist een Zilveren Griffel. Maar als je alleen de woorden leest, dan ben je snel klaar. Het echte verhaal wordt verteld door de illustraties. Op bijna elke bladzijde staan mooie gekleurde schilderijtjes waarop je ziet wat het meisje allemaal meemaakt – of denkt mee te maken. Want ziet ze echt die grote zwarte vogels vliegen, of voelt ze zich bang en eenzaam op haar vlot? Is er echt een prachtige roze zonsondergang op dat mooie eiland, of is ze zo verliefd op de bewoner dat de wereld vanzelf roze kleurt? Verbleken na een tijdje de kleuren echt, of komt het omdat het meisje niet gelukkig is en weer weg wil?

Je kunt ‘Het gelukkige eiland’ lezen en bekijken als een gewoon verhaal over een dromerig meisje op een vlot. Maar er is meer! Dit boek laat je nadenken, filosoferen. Misschien gaat het wel over heel andere dingen dan je eerst dacht. Gaat het over kiezen. Of over gelukkig zijn. Of over de reis die je moet maken om erachter te komen wat je nu eigenlijk graag wil. Of wat jouzelf gelukkig maakt. Misschien gaat het wel over je hele leven! Je weet het niet. Maar dat maakt niks uit.

Hoe het afliep? Het meisje zwierf verder over zee. Soms bleef ze ergens een tijdje, daarna voer ze weer door. Tot ze aan de horizon een eiland vond.

Op dit eiland was niets en niemand.
Het was er helemaal stil.

Hier kon alles nog gebeuren.
Hier kon iedereen nog komen.
Hier kon de zon gaan schijnen
en de tijd verstrijken
.

Een eigen eiland om te blijven. Wie wil dat nou niet?

Lidewij.

Zoek je een ander boek over een eiland? Bekijk dan eens Eilandvan Mark Janssen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.