Het geheugenboekLara Avery

Terug naar lijst
 

Het geheugenboek

Titel: Het geheugenboek
Auteur: Lara Avery
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2017
ISBN: 978 90 245 7405 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Als je alles zult vergeten

‘Ze zeggen dat ik alles zal vergeten. Dus schrijf ik om te herinneren…’ De 17-jarige Samantha (Sammie) McCoy is misschien wel de meest ambitieuze leerling van haar highschool. Ze wil hoge cijfers halen. De Nationale Debatkampioenschappen winnen. Slagen voor haar diploma. En dan naar New York, naar de universiteit en rechten studeren. Maar dan krijgt ze een verpletterende diagnose: ze heeft Niemann-Pick Type c, een zeldzame ziekte waardoor ze alles zal vergeten – zelfs zichzelf. En dus besluit ze een verslag – nee, een boek – te schrijven aan de toekomstige Sammie: ‘Ik schrijf dit boek voor jou. Hoe kun je iets vergeten als je het in dit handige document kunt opzoeken?’

‘Het geheugenboek’ is Sammies verslag. Daarin beschrijft ze hoe haar klasgenoten na het behalen van hun diploma gaan studeren en de wijde wereld in gaan. Sammies wereld wordt juist steeds kleiner. Maar één droom wil ze niet opgeven: Stuart Shaw, de jongen op wie ze al jarenlang in stilte verliefd is… Tegelijkertijd komt ook Cooper, haar beste vriend van vroeger, weer in haar leven.

Schrijfster Lara Avery beschrijft het ziekteproces van Sammie van heel dichtbij. Door de keuze voor de dagboekvorm kruip je als lezer bijna in Sammies huid. In het begin zijn haar verslagen heel uitgebreid en vol moeilijke woorden, maar steeds vaker zie je aan haar schrijfstijl dat het niet goed met haar gaat. Soms schrijft ze terwijl ze een black-out heeft, op zoek naar houvast:

‘Heb ik Coop gebeld? Het gaat niet zo goed. Het gaat zo goed. Ik ga COop weer bellen voor dit egger wordt
uh-oh voel me weer veermd VOEL ME VREEMD VREEMD VREEMD VREEMD ik ga gewoon even zitten tot ik me beter voel
over dingen schrijven die je kent
als je bang bent kun je over dingen schrijven die je kent’

Door deze manier van schrijven wordt Sammies verlies heel concreet. Als lezer voel je haar angst en paniek. Soms schrijft ze wat ze vergeten is: de namen van de kippen. Haar kleine zusje. Of ze beschrijft dat ze briefjes op de spiegel plakt om te onthouden of ze haar tanden al heeft gepoetst of niet. Sommige fragmenten worden geschreven door haar familieleden of door Cooper, om haar te helpen herinneren wat er is gebeurd. Het knappe van Lara Avery is dat Sammies verslagen nergens te dramatisch worden: Sammies woorden spreken voor zich.

Toch is Sammies verhaal niet alleen verdrietig. In het begin is Sammie bang en boos. Bang voor wat haar te wachten staat, boos om alles wat ze zal verliezen, wat ze nooit zal meemaken. Haar ziekzijn dwingt haar echter om zich te richten op het hier en nu, niet op de verre, gedroomde toekomst, en te zien wat – en wie – echt belangrijk zijn. En ondertussen is en blijft ze een tienermeisje dat verliefd is – maar is ze verliefd op de juiste jongen?

‘Het geheugenboek’ is een indringende, hartverscheurende YA-roman. Een boek om nooit te vergeten.

Eefje.

Leestip: In De weeffout in onze sterren beschrijft John Green de onvergetelijke liefde tussen de doodzieke Hazel en Augustus.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.