Het geheim van Leonard PelkeyJames Lecesne

Terug naar lijst
 

Het geheim van Leonard Pelkey

Titel: Het geheim van Leonard Pelkey
Auteur: James Lecesne
Uitgeverij: Pimento, 2008
ISBN: 978 90 499 2296 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Bloedstollend drama

De romans uit de Black Pimento thrillerserie worden wat stijl betreft vergeleken met de boeken van Nicci French. Dat zijn spannende boeken die heel populair zijn bij volwassenen. Het zal vast als compliment bedoeld zijn, maar de boeken ‘Bezeten’ en ‘Het geheim van Leonard Pelkey’ hebben die vergelijking niet nodig. Het zijn allebei superspannende verhalen, geschreven door schrijvers die echte mensen van hun hoofdpersonen weten te maken.

‘Het geheim van Leonard Pelkey’ is een adembenemende thriller. Je maakt kennis met de 15-jarige Phoebe, die het liefst zo gewoon mogelijk wil zijn. Dat wordt haar niet gemakkelijk gemaakt door gescheiden ouders en een zus waar ze geen hoogte van krijgt. Maar wanneer de excentrieke Leonard, de stiefzoon van haar oom, haar leven komt binnendenderen, blijft er van haar wens helemaal weinig over. De kappersklanten van haar moeder dragen Leonard op handen. Hij is gespecialiseerd in het doen van metamorfoses en pakt iedereen in met zijn charmante verschijning. Alleen op school valt hij hopeloos buiten de boot. Pas wanneer Leonard vermist is, beseft Phoebe hoeveel ze eigenlijk om hem geeft. In haar zoektocht stuit ze ook op andere familiegeheimen, waardoor ze haar vader heel anders gaat bekijken.

Wat ‘Het geheim van Leonard Pelkey’ zo razend spannend maakt, is dat de lezer over de schouder van Phoebe meekijkt, die terugblikt op wat ze heeft meegemaakt. Zij weet dus al hoe het komt dat Leonard dood gevonden wordt. De lezer tast nog in het duister. Maar schrijver James Lecesne weet de spanning er tot aan het einde van het boek in te houden. Jammer genoeg verliest het dan ook wat vaart. Maar de manier waarop de schrijver oog heeft voor hoe de personages in elkaar zitten, maakt alles goed.

Ook in ‘Bezeten’ is de hoofdpersoon een meisje van 15, Louise. Ze hoort niet bij de populaire meiden op school, maar is wat stilletjes en teruggetrokken. Ze heeft wel een soort van vriendin, maar echte vriendschap kun je dat niet noemen. Dan ontmoet ze Danny en al snel wordt ze tot over haar oren verliefd op hem. Leuk voor haar, zou je denken. Voor het eerst echt verliefd, voor het eerst een vriendje, spannend. Maar het wordt snel eng als Danny al meteen zegt dat hij niet zonder haar kan. Zij is zijn bezit. Hij is ziekelijk jaloers als ze alleen al aan anderen dénkt. Louise is niet dom, ze weet en voelt ook wel dat het niet normaal is dat hij zo praat. Dat het niet normaal is dat hij haar af en toe pijn doet. Maar er is iets in haar wat hij geraakt heeft. Dat gevoel zit zo diep, daar komt ze niet zomaar vanaf. Daar is een drama voor nodig. En dat is dan ook wat er gebeurt.

Schrijfster Suzanne Bugler volgt Louises gevoelens op de voet. Ze schrijft zo, dat je het niet raar vindt dat Louise niet meteen heel hard wegrent voor Danny. Dat betekent dat ze de diepste gedachten en gevoelens van Louise knap heeft kunnen overbrengen.

Ondertussen kan Louise er thuis met niemand over praten. Haar moeder doet geen moeite om te verbergen dat het lange wachten op een kind niet heeft gebracht wat ze wilde. Louise moet dat dag in dag uit aanhoren. Aan haar vader heeft ze ook niets, hij is te slap om er tegenin te gaan. Niet zo vreemd dus, dat ze ondanks alles geraakt wordt door iemand die zegt dat zijn bestaan alleen zin heeft als hij met haar samen kan zijn. Maar daarvoor moet ze wel een hoge prijs betalen…

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.