Het geheim van het 100e doelpuntHans Kuyper

Terug naar lijst
 

Het geheim van het 100e doelpunt

Titel: Het geheim van het 100e doelpunt
Auteur: Hans Kuyper
Uitgeverij: Leopold, 2012
ISBN: 978 90 258 6028 8
Illustraties: Saskia Halfmouw

Terug naar lijst

Hoera… goal!

6 maart 2012 is een feestdag voor Hans Kuyper. Niet alleen omdat hij die dag vijftig wordt, maar ook omdat zijn honderdste boek verschijnt: 'Het geheim van het 100e doelpunt', over voetbal! Kuyper heeft niet voor niets dit onderwerp gekozen. Je merkt door het hele boek heen dat hij zelf veel van deze sport houdt. En één keer speelt hij zelf mee, als scheidsrechter:

"Tommie heeft het idee dat hij deze man al eens eerder heeft gezien. Hij lijkt op de schrijver die bij hem in de klas is geweest, een paar maanden terug tijdens de Kinderboekenweek."

Tommie speelt linksbuiten in de E-top. Hij maakt samen met zijn voetbalvrienden de ene goal na de andere. Het is dan ook niet gek dat ze kampioen worden. De trainer is supertrots en belooft hun dat hij het team trakteert op een dagje pretpark als ze dat seizoen honderd doelpunten halen. Het wordt ontzettend spannend of dat gaat lukken, het team moet er hard voor werken.

Tommie hoopt dat híj het honderdste doelpunt gaat maken en zo de held van het veld wordt. Maar dan komt er een nieuwe jongen in het team en die is ook heel goed! Wat nou als híj het honderdste doelpunt maakt? Het duurt even voor de jaloerse Tommie doorheeft dat ze samen juist nog veel beter kunnen spelen en dus meer kans maken om de weddenschap met de trainer te winnen.

Dan is er nog Marit. Wat voelt hij voor haar? Hebben ze verkering? Durft hij dat wel? Tommie weet het niet goed en hij vindt het lastig om over zijn gevoelens te praten. De trainer zegt altijd dat ze dingen simpel moeten houden, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

En er zijn meer problemen: de ouders van Tommie gaan uit elkaar, Tommie breekt zijn pols, er wordt ingebroken bij hem thuis… In dit boek gebeurt veel, misschien wel érg veel. Gelukkig houdt Hans Kuyper de draad van het verhaal goed vast en heeft hij de gevoelens van Tommie mooi opgeschreven. Daardoor kun je het allemaal nog prima volgen, hoe ingewikkeld het voor Tommie zelf soms ook is.

Saskia Halfmouw maakt de tekeningen voor alle boeken in de serie 'Het geheim van…', dus ook weer voor dit boek. Haar tekeningen hebben vaart, net als het verhaal. Er zitten nu zelfs nog een paar grapjes in. Zo staat op de reclameborden naast het voetbalveld 'Kuyper boeken' en bestaat de voetbalvereniging volgens het bordje op het toegangshek sinds 1962, het jaar waarin Hans Kuyper geboren is.

Ook met dit boek schiet Kuyper weer raak: 'Het geheim van het 100e doelpunt' is een heerlijk leesboek. Maar het is toch vooral een feestje voor de schríjver die zijn honderdste doelpunt heeft gescoord.

Maartje.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.