Het geheim van de zandloperAndré Nuyens

Terug naar lijst
 

Het geheim van de zandloper

Titel: Het geheim van de zandloper
Auteur: André Nuyens
Uitgeverij: Christofoor, 2004
ISBN: 978 90 6238 386 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Mysterieuze dood in middeleeuws Ierland

‘Aisling bracht William naar zijn kamer. Toen hij in bed zat, gaf ze hem een nachtzoen en maakte met haar duim een kruisje op zijn voorhoofd. ‘Waarom doe je dat?’ ‘Om je te beschermen.’ ‘Jij bent voortaan mijn beschermengel?’ vroeg William. ‘Ja, en jij de mijne, als ik van jou ook een kruisje krijg.’ Hij gaf haar een kruisje en een dikke zoen. ‘Mag ik je vanaf nu mama noemen?’ ‘O wee, als je dat niet doet’, reageerde Aisling lachend, terwijl ze de kamer verliet.’

William en Vrouwe Aisling Ryteler zijn de hoofdpersonen in André Nuyens’ boek ‘Het geheim van de zandloper’. Het verhaal speelt in het Ierse Kilkenny, rond het jaar 1300. William en Aisling ontmoeten elkaar op een bijzondere manier: William redt Aislings leven, wanneer zij door een val van haar paard in een ravijn dreigt te storten.

De 12-jarige William heeft geen moeder meer en de band met zijn vader is slecht. Het klikt meteen tussen Aisling en hem. Aisling is een bijzondere vrouw. Ze is zeer zelfstandig en woont met een paar bedienden op haar eigen landgoed. In haar tijd was dat zeer ongebruikelijk. Als Williams vader Aisling ontmoet is hij erg van haar onder de indruk. Tot Williams vreugde, besluiten ze met elkaar te trouwen. In Aisling vindt hij de moeder die hij zo miste.

Helaas is het huwelijk tussen Aisling en Williams vader geen succes. Aisling is dan ook niet erg bedroefd als haar man door een bizar ongeluk sterft. Als het bij dit ene sterfgeval gebleven was, zou er niets aan de hand zijn geweest, maar door de tijd heen sterven er meerdere echtgenoten van Aisling. En dat komt de bisschop erg goed uit. Hij had namelijk nog een appeltje met Aisling te schillen, omdat ze hem haar landgoed weigerde te verkopen. Al snel beschuldigt hij Aisling van hekserij.

‘Het geheim van de zandloper’ is vooral het verhaal van Aisling. Ze durft het, in een tijd dat vrouwen nog maar weinig te zeggen hadden, op te nemen tegen haar echtgenoten én tegen de bisschop. Maar doordat zij zoveel ruimte inneemt blijft er weinig plaats over voor de andere personen in het verhaal. Daardoor wordt het een beetje plat, en dat is jammer van een verhaal dat toch zo interessant is.

Ondanks dat is ‘Het geheim van de zandloper’ een boek dat boeit van het begin tot het eind en lekker leest. Zelfs de ondertitel ‘of de mysterieuze verdwijning van Vrouwe Aisling Ryteler uit de gevangenis van Kilkenny rond 1300’ doet niets aan de spanning af. Want hoe…? Dat blijft tot het eind toe spannend.

Naomi.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.