Het geheim van de winterTove Jansson

Terug naar lijst
 

Het geheim van de winter

Titel: Het geheim van de winter
Auteur: Tove Jansson
Uitgeverij: Clavis, 2008
ISBN: 978 90 4480 912 1
Illustraties: Tove Jansson

Terug naar lijst

Niets is wat het lijkt

Stel: je wordt midden in de nacht wakker en alles is anders dan toen je naar bed ging. Je ligt in je eigen bed in je eigen kamer, het is pikkedonker, en buiten is de wereld helemaal veranderd. Dat gebeurt met Moem in ‘Het geheim van de winter’, als hij wakker wordt midden in de winter.

De Moemins zijn mollige wezens met een grote snuit en een lange staart. Ze leven hoog in het noorden waar de winters heel lang en koud zijn. Daarom slapen ze de hele winter door, van november tot april. In dit verhaal wordt Moem in een winternacht wakker en kan hij niet meer slapen. Hij ziet de ijsbloemen op het raam, hij ziet de sneeuw buiten... en hij wordt bang. Hij is het niet gewend alleen te zijn, want in het Moeminhuis is er altijd veel leven. Nu slaapt iedereen, en de enige die niet slaapt, Moems beste vriend Snuisterik, is vertrokken naar het zuiden. Moem besluit Snuisterik te gaan zoeken.

Onderweg ontdekt hij dat niet iedereen winterslaap houdt. Er zijn veel wezens die wakker blijven en gewoon hun eigen gang gaan als de Moemins slapen. Zo ontmoet hij Kleine Mie en Toe-Tikki. Van hen leert Moem dat hij niet bang hoeft te zijn voor de sneeuw en voor alle andere dingen die anders zijn dan hoe de Moemins ze kennen. Toe-Tikki zegt:

‘Je denkt dat sneeuw koud is, maar als je er een sneeuwhut van bouwt, heb je een warm onderkomen. Je denkt dat hij wit is, maar soms is hij roze en dan weer blauw. Je kunt niets zachters bedenken dan sneeuw en niets harders. Zo zie je maar, je kunt nergens zeker van zijn.’

In die vreemde wereld vol onzekerheden leert Moem vooral dat hij zelf meer kan en aandurft dan hij ooit had gedacht. Bijvoorbeeld: het monster Grizza aankijken, met de geheimzinnige voorouder praten, of skiën. Ook ontdekt hij dat sneeuw niet uit de grond komt maar uit de hemel valt. Dit wordt in het boek allemaal heel beeldend beschreven, maar ook getekend. De tekeningen van Tove Jansson zijn geheimzinnig. Ze maken je net zo nieuwsgierig als het verhaal zelf.

Tove Jansson beschrijft meeslepend wat Moem allemaal meemaakt. Je kunt je daardoor heel goed voorstellen hoe hij zich voelt. Moem beleeft zoveel, dat hij uiteindelijk helemaal vergeet dat hij Snuisterik wilde gaan zoeken!

Bij het aanbreken van de lente is hij trots, want hij is de eerste Moemin die een heel jaar heeft meegemaakt. Als zijn familie wakker wordt en Snuisterik weer naar het Moeminhuis terugkeert, lijkt alles bij het oude. Maar is het wel zo? Dat mag jij zelf ontdekken! ‘Het geheim van de winter’ is een ongewoon spannend boek waarin alles ook weer anders kan zijn dan je dacht.

Elisa.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.