Het geheim van de windDebora Zachariasse

Terug naar lijst
 

Het geheim van de wind

Titel: Het geheim van de wind
Auteur: Debora Zachariasse
Uitgeverij: Moon, 2008
ISBN: 978 90 488 0084 1
Illustraties: Alice Hoogstad

Terug naar lijst

Waar is de allerfijnste plek?

Als je aan varkentjes in een bos denkt, dan is het niet moeilijk te bedenken wat ze daar doen: in de modder spelen natuurlijk! Dat is dan ook precies wat de broertjes Slim, Big en Knor graag doen. Als ze heerlijk in de modder hebben gespeeld, gaan ze daarna lekkere eikelpannenkoeken te eten. Knor kan er wel tien op. Met gemak! Ook houden de varkentjes van zoete bramen en van wakkerthee, die ze drinken bij het ontbijt. En als ze dan eenmaal wakker zijn gaat Knor in zijn roze stoel zitten om op zijn trommel te trommelen.

Maar op een dag is Knor verdwenen. Hij droomt steeds over een nóg mooiere en nóg betere plek om te wonen. Knor gaat op zoek naar die plek door heel goed te luisteren naar wat de wind hem vertelt. Big en Slim vinden het maar saai zonder Knor: nu is er niemand meer die zoveel pannenkoeken kan eten en die zulke mooie muziek kan trommelen. Dus gaan Big en Slim op zoek naar Knor. Onderweg maken ze van alles mee: ze spelen in de modder, springen zo hoog ze maar kunnen op de takken van de wandelende den en luisteren naar de bulderende beek. Ze komen ook Vos tegen, die hen samen met de andere dieren uitnodigt voor een feestje bij hem thuis. Maar is Vos wel te vertrouwen?

'Het geheim van de wind' is een dromerig verhaal over het zoeken naar je eigen fijne plekje. Niet alles wat er gebeurt met de drie varkentjes is altijd even spannend (behalve dan als Vos opduikt!), maar toch wil je als lezer wel weten wat met Big, Slim en Knor gebeurt. Zou Knor zijn plek vinden?

Debora Zachariasse heeft het verhaal ook een beetje dromerig geschreven. Soms rijmen de zinnen en dan is het net of je een gedicht leest! Af en toe is het verhaal van Knor, Big en Slim een beetje moeilijk. Wanneer Big en Slim een gesprekje voeren, is het wel eens lastig te volgen wie nou wat zegt. De mooie tekeningen van Alice Hoogstad en grappige dingen als wakkerthee, eikelpannenkoeken en eikeltjescacao, maken dit echter helemaal goed. Extra leuk is dat er aan het eind van het boek een verhaal staat dat beginnende lezers zélf kunnen lezen!

Door het lezen van het boek ga je wel nadenken. Als de drie varkentjes allemaal van die fijne dingen doen, waarom wil Knor dan weg? Is zijn fijne plekje niet gewoon thuis op zijn roze stoel, bij Big en Slim? Het verhaal van Knor is voor veel mensen herkenbaar: iedereen wil wel eens iets anders. En jij? Droom jij ook wel eens van een fijn plekje?  

Karlijn.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.