Het geheim van de blauwe steenReina Bakker

Terug naar lijst
 

Het geheim van de blauwe steen

Titel: Het geheim van de blauwe steen
Auteur: Reina Bakker
Uitgeverij: The House of Books, 2012
ISBN: 987 90 4433 3657
Illustraties:

Terug naar lijst

Een ring, een reisgenootschap en een kleine jongen…..

Het klinkt misschien een beetje gek, maar als je begint te lezen in dit boek, lijkt het net alsof je het al eens eerder gelezen hebt. ‘Het geheim van de blauwe steen’ van Reina Bakker is een stoer, ridderachtig verhaal waar je lekker bij kan wegdromen, juist omdat het zo bekend lijkt. Je voelt je er gewoon meteen in thuis.

Het verhaal begint triest. De moeder van Tom Gwin gaat dood. Tom is klein, zo klein dat hij ook wel Tom Lilliput wordt genoemd. Hij blijft helemaal alleen achter. Er is niemand die voor Tom kan of wil zorgen. Het enige dat hij nog bezit is een bundeltje kleren en een tas. In die tas zit een bruin gelakt doosje. ‘Op een witfluwelen bedje lag een gouden ring met een blauwe steen. De steen had de vorm van een druppel en glansde diep en geheimzinnig’ Er is iets bijzonders met de steen. Als Tom de ring vasthoudt begint de steen mooi te glanzen. Maar als hij de ring aan iemand anders geeft verdwijnt de geheimzinnige glans van de steen. Tom snapt al snel dat hij heel goed op zijn bijzondere ring moet letten. Dat lukt hem alleen niet zo heel erg goed: hij raakt zijn ring al heel gauw kwijt aan een man die net doet of hij Tom wil helpen. Om de ellende compleet te maken wordt hij ook nog als een slaaf aan het werk gezet. Gelukkig wordt Tom gered door meester Montijn. In een bloederig gevecht krijgt hij zelfs zijn ring terug! Met meester Montijn en drie graven als trouwe reisgenoten en beschermers begint Tom dan aan een lange reis.

‘Op reis? Waar naartoe?’, vroeg de jongen verbaasd. ‘Langs velden en wegen, door weer en wind; waar de vogel niet neerstrijkt en de vos niet kan komen; waar het rijk in de nevels wacht.’
‘Nou weet ik nog niet veel’, merkte Tom nuchter op.
‘Hoor toe ,Tom Gwin, hoe minder je weet, des te beter het voor je is. Wat wij doen, is je moeders wens. Vertrouw je daarop?’

Af en toe praten de personen uit het boek een beetje deftig. Dat past wel goed in het verhaal. Het geeft een lekker riddersfeertje. Het verhaal wordt er gelukkig niet moeilijk door.

De reis van het gezelschap is niet makkelijk. Ze worden achtervolgd door een slechterik, maar ook geholpen door de meest fantastische figuren. De schrijfster laat Tom in sneltreinvaart allerlei avonturen beleven. Hierdoor ontmoet Tom veel sprookjesachtige wezens, maakt vrienden, krijgt een bijzonder cadeau en leert belangrijke levenslessen.

Langzamerhand wordt Tom duidelijk welke rol de ring speelt in zijn leven en hoe het komt dat hij niet zo klein en gewoontjes is als hij zelf dacht.

Ciska.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.