Het geheim van de keel van de nachtegaalPeter Verhelst

Terug naar lijst
 

Het geheim van de keel van de nachtegaal

Titel: Het geheim van de keel van de nachtegaal
Auteur: Peter Verhelst
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2008
ISBN: 978 90 583 8507 9
Illustraties: Carll Cneut

Terug naar lijst

Het meisje dat op lucht kan leunen

'Niets in de tuin is wat het lijkt. De boomstammen glanzen als reusachtige leren laarzen en de bloemenvelden veranderen elke seconde van kleur door de wind. (…) De heggen vormen een doolhof die zo misleidend en zo eindeloos is dat niemand hem mag betreden zonder een vlaggetje dat metershoog boven de planten uitsteekt, zodat iedereen kan worden teruggevonden.'

Wist je dat je deze tuin eigenlijk kent? Het is de tuin uit het sprookje ‘De Chinese Nachtegaal’. Even je geheugen opfrissen? De keizer van China is geweldig trots op zijn mooie sprookjestuin. Maar dan hoort hij over iets dat nóg mooier is dan zijn wonderbaarlijke tuin: het gezang van een nachtegaal. De almachtige keizer gaat op zoek naar deze muziek en dat heeft nogal wat gevolgen. Peter Verhelst en Carll Cneut hebben dit oude sprookje opnieuw verteld en verbeeld. Je herkent het verhaal wel, maar elk woord en elk beeld is knisperend en verrassend nieuw.

Zo heeft het eenvoudige meisje uit het oude sprookje nu de sprookjesachtige naam ‘het-meisje-dat-op-de-lucht-kan-leunen’ gekregen. En zweeft de tuinontwerper in een luchtballon boven de tuin om zijn werkopdrachten op steeds kleinere stukjes rijstpapier naar beneden te laten dwarrelen.
'Het allerlaatste bericht was geschreven op een briefje dat nauwelijks groter was dan een rijstkorrel. Er was een microscoop nodig om het te ontcijferen. Er stond: klaar.'
Het eind van het verhaal is ook verrassend. Het meisje-dat-op-de-lucht-kan-leunen ontdekt dan het geheim van de keel van de nachtegaal. Of toch niet?

Net als in alle sprookjes gaat ook dit sprookje over wat in een mensenleven belangrijk is: vriendschap, vrijheid, schoonheid, jaloezie, jezelf durven zijn, vertrouwen en verdriet. Verhelst laat je nadenken over verdriet. Er zijn mensen die net als de keizer verdriet een hoofdletter geven. En er zijn mensen die net als het meisje het verdriet geen kans geven.

'Ik was te klein denk ik, en daarom heeft Het Verdriet me niet opgemerkt. Ofwel was ik te lenig en heb ik Het Verdriet ontweken zonder het te weten. Of misschien zat ik te hoog en durfde Het Verdriet geen dunne bamboestengel te beklimmen.'

Maar het meest opvallend in dit boek zijn toch de overweldigende tekeningen. Sommige zijn donker en spannend, andere een en al kleur, met wijde Chinese gewaden en oosterse patronen op de stof, met gekke hoedjes, lampions, bloemen, gekleurde muiltjes en vreemde gezichten. De illustraties zijn zo anders dan je gewend bent en zo mysterieus dat je wel in de tekening zou willen stappen om verder te kijken.

Kortom: met ‘Het geheim van de keel van de nachtegaal’ hebben Verhelst en Cneut van het sprookje van Andersen nog meer een sprookje gemaakt dan het al was!

Marjolein.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.