Het gatØyvind Torseter

Terug naar lijst
 

Het gat

Titel: Het gat
Auteur: Øyvind Torseter
Uitgeverij: De Harmonie, 2015
ISBN: 978 90 7617455 6
Illustraties: Øyvind Torseter

Terug naar lijst

Niets kan heel veel zijn

… Ja, Hallo…? Ik heb een gat gevonden…
In mijn appartement … Ja… Nee… Het beweegt…
Ja… Kunnen jullie er eens naar komen kijken?
Nee… Oké, ik begrijp het… Bij u langsbrengen?
Maar hoe dan?... Hallo?

Het zal je maar gebeuren. Ben je net verhuisd naar een gloednieuw appartement, zit er een gat in de muur van de kamer. En niet zomaar een gat. Nee, een gat dat beweegt! Als je om de muur heen loopt om het gat van de andere kant te bekijken, is het ineens verdwenen.

Het overkomt de hoofdpersoon uit het prentenboek ‘Het gat’, geschreven en getekend door Øyvind Torseter. In het midden van het boek is een echt gaatje geboord, dat op iedere bladzijde te zien is. En hoewel het gat telkens op dezelfde plek zit, beweegt het wel in het verhaal. De tekeningen zorgen ervoor dat het net lijkt alsof het gat telkens op een andere plek zit. Dat maakt het boek erg grappig, origineel en fantasievol.

De figuur uit het verhaal vertrouwt het bewegende gat niet en belt naar het laboratorium. De mensen van het lab vragen hem om het gat langs te brengen. Dat blijkt nog een hele klus, want hoe vang je een gat? Het lukt toch! En de hoofdpersoon reist met het gat in een doos door de stad naar het laboratorium, waar het onderzocht wordt. Zal het mysterie van het bewegende gat daar worden opgelost?

Het geboorde gaatje is op de reis door de stad een deel van een stoplicht, het licht van een lantaarnpaal, de lens van een bewakingscamera, het neusgat of oog van een voorbijganger of de ‘o’ in een reclamebord. Wie ‘Het gat’ leest, komt er al snel achter dat niets heel veel kan zijn. Het is een creatief boek, waar de lezer veel ruimte krijgt om zijn fantasie op los te laten. Door de opzet van het boek word je uitgenodigd om zelf na te denken.

Het bijzondere prentenboek voor kinderen vanaf zes jaar is zeker niet kinderachtig. Het bevat heel weinig tekst, waardoor je zelf goed moet kijken wat er allemaal in het verhaal gebeurt. De tekeningen bestaan uit zwarte lijnen en enkele gekleurde vlakken Ze zijn simpel maar mooi en vertellen samen met het echt geboorde gat op een grappige manier het verhaal.

Wie het niet erg vindt om een boek te hebben waar een stukje uit is, moet dit zeker lezen. En iedereen die dat wel erg vindt ook, want dan kom je er al snel achter dat een gat een heleboel moois, spannends en grappigs kan zijn.

Fannie.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.