Het enige boek in je kofferPip en Maki .

Terug naar lijst
 

Het enige boek in je koffer

Titel: Het enige boek in je koffer
Auteur: Pip en Maki .
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2017
ISBN: 978 90 896 7239 1
Illustraties: Maki

Terug naar lijst

Een koffer vol verhalen

Als je op vakantie gaat, heb je misschien wel extra veel tijd om te lezen of voorgelezen te worden. Maar omdat boeken best zwaar zijn, valt het niet mee om genoeg boeken mee te nemen in je koffer. Als je ‘Het enige boek in je koffer’ meeneemt, heb je heel veel boeken ineen. Zo hoef je niet te sjouwen.

‘Het enige boek in je koffer’ is een voorleesboek met verschillende korte verhalen. Zo lees je bijvoorbeeld over het meisje Sela dat op het strand een aangespoelde haai vindt. Het dier heet Sjaak. Gelukkig is Sela zo aardig om de haai los te graven, zodat hij weer kan gaan zwemmen. De volgende dag dobbert Sela in haar bootje in een poging om wat vis te vangen. Dat valt niet mee. Dan krijgt ze hulp uit onverwachte hoek: ‘Een haaienkoppie duikt op boven de rand van de boot. Het is Sjaak! Sjaak heeft een tonijn in z’n bek en mikt die in het bootje. Vervolgens belandt er nog eentje bij. En nog een, en nog een’. Het verhaal over Sela en Sjaak is niet alleen leuk om te lezen, je leert er ook nog eens van: Als je een ander helpt, is de kans groot dat hij jou ook zal helpen.

Een ander verhaal gaat over Mammoet. Hij wil een trui. In de winkel wurmt hij zich met moeite in de allergrootste. Maar hij is zo groot dat hij zichzelf bijna niet in de spiegel kan bekijken. Wat hij daar ziet, maakt Mammoet niet blij: ‘De trui zit zo strak dat hij nauwelijks kan ademen. Hij ontploft bijna. Hij ziet er echt niet uit’. Gier, de vriend van Mammoet, begrijpt niet waarom Mammoet zo nodig een trui wil. Zou Gier kunnen helpen?

Het boek bevat niet alleen verhalen. Er staan ook gedichten en versjes in. Net als de verhalen gaan de versjes over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld over twee kinderen die in een oude kastanjeboom een groot piratenschip in elkaar timmeren. Of over Fem, die op het strand een hut heeft gemaakt van visnetten. Enkele versjes zijn op rijm geschreven, dat leest makkelijk: ‘Een knalgele regenjas, en knalgele pet daar zal je hem hebben; Visserman Fred! Vrolijk fluitend, midden op zee, zijn deuntjes deinen met zijn bootje mee’.

De verhalen van Pip en Maki zijn fantasierijk, en de meeste gaan over dieren die van alles meemaken. De tekst is niet moeilijk te begrijpen waardoor iedereen van dit boek kan genieten. De tekeningen zijn gemaakt door Maki. Soms beslaan ze een hele pagina, dan staan ze tussen de tekst. Soms is er gekozen om een tekening in alleen maar rood- of groentinten te maken. Dat is bijzonder en zeker niet saai! Andere tekeningen zijn weer heel kleurrijk. Er zijn veel ronde vormen gebruikt waardoor de dieren er allemaal aardig en lief uitzien. ‘Het enige boek in je koffer’ is een fijn boek, ook als je niet op vakantie gaat!

Ingrid vd H.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.