Het eiland van opaBenji Davies

Terug naar lijst
 

Het eiland van opa

Titel: Het eiland van opa
Auteur: Benji Davies
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2015
ISBN: 978 90 245 7156 7
Illustraties: Benji Davies

Terug naar lijst

Zon, zee, strand

Als je alleen maar het omslag ziet, krijg je al zin om in het allereerste vliegtuig naar een tropisch eiland te stappen. Blauwe lucht, zon, planten in alle tinten groen, felgekleurde bloemen, vlinders en vogels … En natuurlijk zee en strand. Een paradijs! Benji Davies weet de sfeer van het verhaal direct goed weer te geven.

Maar het kleine huisje met de afgebladderde verf op de eerste pagina lijkt toch eerder thuis te horen in ons grauwe Nederland dan op een tropisch eiland. Door de tuin loopt Sem naar het huisje van zijn opa toe. Hij vindt zijn opa op de zolderkamer, tussen allerlei oude spullen die van over de hele wereld vandaan komen. Daar tovert opa Sem een grote stalen deur vanachter een laken tevoorschijn. Aan Sem de eer om de deur te openen…

Opeens stond Sem aan dek van een enorm schip. Om hem heen zag hij een oceaan van daken.

En een oceaan van daken is het! Op de voorgrond zie je duidelijk dat het daken van huizen zijn. Verder naar achteren zie je haast niet waar de daken overgaan in de échte oceaan. Dit is het begin van een avontuur!

Opa trok aan een hendel.
TOE-OE-OE-OET! zei de hoorn, en het schip schoot naar voren.
‘Recht zo die gaat!’ riep opa.

Met zijn opa bevaart Sem de zeeën, totdat…

‘LAND IN ZICHT!’ schreeuwde Sem.

En ja hoor, daar is het eiland. Zat je maar bij Sem en zijn opa op het schip! Gelukkig illustreert Benji Davies zó mooi, kleurig en levendig dat het net is alsof je er zelf bij bent. Alsof jijzelf aan land gaat, het eiland verkent, een oud hutje versiert, van een waterval afspringt en geniet van de met kleurenpracht overladen natuur.

Sem en zijn opa lijken wel beste vrienden, zo erg genieten ze daar met elkaar. Tot het onvermijdelijke moment komt: het is tijd voor de twee om naar huis te gaan. Maar opa wil graag op het eiland blijven en dus gaat Sem alleen terug. Als een echte kapitein staat Sem aan het roer. Met grauwe kleuren zijn het zeewater en de voorbij waaiende wolken getekend. Wat een held is Sem, dat hij deze reis in zijn uppie aandurft! Veilig komt hij thuis aan.

Op zolder was het heel erg stil. De grote stalen deur was verdwenen – het leek wel of hij nooit had bestaan.

Met ‘Het eiland van opa’ heeft Benji Davies een verrassend prentenboek geschreven. Je kunt het lezen als een heerlijk fantasievol verhaal. Maar er is ook een extra laag te ontdekken. De thema’s dood en verlies zijn op een subtiele manier in het verhaal verwerkt. De laatste pagina van het boek laat je glimlachen: ook al is iemand van wie je houdt onnoemelijk ver weg, hij zal altijd bij jou blijven. Als dat geen troost geeft?!

Karine.

Leestip: Een boom vol herinneringen van Britta Teckentrup is ook een mooi prentenboek over de dood en afscheid nemen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.