Het eiDiet Groothuis

Terug naar lijst
 

Het ei

Titel: Het ei
Auteur: Diet Groothuis
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2019
ISBN: 978 90 8967291 9
Illustraties: Ingrid en Dieter Schubert

Terug naar lijst

Alles begint met een ei

Soms als je diep nadenkt, kunnen er vragen in je hoofd komen waar je niet iedere dag aan denkt. Bijvoorbeeld over hoe de wereld is ontstaan en over of er eerst dieren waren of mensen.

In ‘Het ei’ wordt er ook nagedacht over hoe de wereld en het leven op Aarde ooit is begonnen: ‘Het begon allemaal met een ei. Een ongedacht groot ei’.  Verder was er helemaal niets. Op de tekening zie je ook een ei, het lijkt op een planeet in de grote zwarte ruimte. Daarna lees je wat er in het ei gebeurt, in het ei groeit van alles: gras, een eikenboom en een roos. Niet alleen planten maar ook dieren ontstaan in het ei, alle dieren die je maar kan bedenken.

In het ei wordt het heel warm. Dat krijg je met al die dieren en planten bij elkaar! Op de volgende bladzijde zie je dat het ei helemaal uit elkaar spat. Alles kan nu uit het ei stromen. De dieren komen op de aarde terecht en zoeken een plekje om te leven. De olifanten lopen naast de mieren. Alle dieren zijn even belangrijk.

Nu heb je eigenlijk al een beetje antwoord op de vraag wie er eerst waren, de mensen of de dieren. Want nu alle dieren uit het ei zijn gekomen, komen de man en vrouw erbij. Zij kunnen dingen maken, bijvoorbeeld gedichten of kunst.

De tekeningen in het boek zijn gemaakt door Ingrid en Dieter Schubert. Zij tekenden het ei eerst van heel ver weg, daarna kom je er dichterbij. Je kan steeds beter zien wat er allemaal in het ei gebeurt. Je zoomt  in op al het leven dat in het ei ontstaat. De kleuren die ze gebruiken in hun tekeningen zijn helder, maar het zijn geen felle kleuren. Het is mooi hoe alle dieren door elkaar zijn getekend. Als ze allemaal tegelijk uit het ei komen zweven ze door de lucht. En dat is iets wat je in het echt natuurlijk nooit kan zien. Wat ook mooi is, is dat de dieren soms een beetje doorschijnend zijn getekend. Daardoor zie je de dieren een beetje door elkaar.

De tekst van Diet Groothuis laat zien dat door het uitbarsten van het ei een nieuw leven begint. Want ieder dier heeft zelf ook een ei in zich. En dat ei kan ook openbarsten. En door dat ei kunnen nieuwe dieren en mensen geboren worden. De laatste tekening is erg bijzonder en het bekijken waard. In een grote eivorm zijn heel veel dieren getekend. De dieren staan in cirkels getekend en die worden steeds kleiner. De dieren worden daardoor ook steeds kleiner.

‘Het ei’ is een boek dat je aan het denken zet over hoe het leven ooit is ontstaan!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Voordat jij er wasvan Daan Remmerts de Vries.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.