Het DingSimon Puttock

Terug naar lijst
 

Het Ding

Titel: Het Ding
Auteur: Simon Puttock
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2018
ISBN: 978 90 245 79471
Illustraties: Daniel Egnéus

Terug naar lijst

Het wereldberoemde ding

Op een dag komen vier dieren een ‘Ding’ tegen: ‘Het Ding lag op de plaats waar het was neergekomen, zonder te bewegen en zonder geluid te maken’. De dieren zijn nieuwsgierig en stellen vragen. Wat is het en wat doet het? Misschien is het gewoon iets wat niets doet. Het Ding is in ieder geval mooi.

De vier dieren besluiten het Ding gezelschap te houden en slapen ’s nachts naast het Ding. De volgende ochtend proberen de dieren te praten met het Ding. Maar ze krijgen geen antwoord. Ze besluiten een hut te bouwen voor het Ding en voor henzelf. Daarna komen er van alle kanten nieuwsgierige dieren kijken naar het Ding. Ze stellen vragen die niemand kan beantwoorden.

Hummel, Kiezel, Tuimel en Roeper willen graag voor het Ding zorgen. Maar ondertussen komen er zoveel dieren naar het Ding kijken dat er een kermis ontstaat. Op de kermis staan hotdogkraampjes en souvenirwinkeltjes. Daar is van alles te koop: een ansichtkaart van het Ding, een button, vlaggetje en een mok met het Ding erop afgebeeld. Het Ding is een attractie geworden.

‘Het Ding’ van Simon Puttock zet je aan het denken: ‘Niet iedereen was blij met het Ding. Sommige dieren vonden het vreemd en eng, en misschien wel gevaarlijk. Dat Ding hoort hier niet! Het moet weg! Opeens waren overal op de wereld dieren voor of tegen het Ding. Dat gaf een hoop geruzie’.

En alsof het Ding het geruzie had gehoord, verdween het weer. Voor de dieren was er nu geen reden meer om naar de kermis te komen waardoor hij moest sluiten.  De vier dieren blijven beteuterd achter. Want hoewel ze nog steeds niet weten wat het nu voor Ding was, missen ze het wel. Gelukkig komen de dieren erachter dat ze niet alleen verdrietig moeten zijn. Zonder het Ding hadden ze elkaar niet leren kennen. Hummel, Kiezel, Tuimel en Roeper zijn nu elkaars vrienden.

De tekeningen van Daniel Egnéus zien er rustig uit. Dat komt omdat het verhaal zich afspeelt op een verlaten plek waar verder niet veel is. Ook zijn er rustige kleuren gebruikt. Alleen wanneer er kermis is, zijn de tekeningen voller en kleurrijker. De vier dieren zien er vriendelijk uit door de ronde vormen waarmee ze zijn vormgegeven. De tekst is kort en duidelijk. Het boek is vooral mooi door de gedachte achter het verhaal. Bijvoorbeeld dat je ook kunt zorgen voor iets wat je eigenlijk nog niet kent, en dat iets wat vreemd is helemaal niet raar hoeft te zijn.

‘Het Ding’ is een hartverwarmend verhaal over vriendschap en alles wat vreemd is.

Ingrid vd H.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.