Het boek van alle dingenGuus Kuijer

Terug naar lijst
 

Het boek van alle dingen

Titel: Het boek van alle dingen
Auteur: Guus Kuijer
Uitgeverij: Querido, 2004
ISBN: 978 90 451 1154 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Droomkoninkje

‘Gelukkig,' zei Thomas. 'Ik word later gelukkig.' Mevrouw van Amersfoort wilde al een boek uit de kast trekken, maar ze draaide zich verrast om. Ze keek Thomas lachend aan en zei: 'Dat is een verdomd goed idee. En weet je waar geluk mee begint? Met niet meer bang zijn.'

Thomas Klopper is negen jaar in de zomer van 1951. Dat is het moment waarop hij begint met het schrijven van een boek: Het boek van alle dingen. In zijn schrift vertelt hij ook over zijn zus Margot. Thomas vindt zijn zestienjarige zus een ui, ook al zit ze op het gymnasium. Haar gehandicapte vriendin Eliza vindt hij juist geweldig.

Thomas ziet regelmatig dingen die er niet zijn. Op een dag dat het keihard hagelt, denkt hij dat de bladeren van de bomen gekogeld worden. Zijn moeder noemt hem een droomkoninkje, hij noemt zichzelf een denker. Thomas is misschien wel zo'n dromer, omdat hij thuis vaak bang is. Hij is bang voor zijn strenggelovige vader. Als Thomas tijdens een kerkdienst de verkeerde tekst zingt, is zijn vader zo kwaad dat hij thuis zijn zoon met een pollepel op zijn blote billen slaat. Als Thomas' moeder tussenbeide wil komen, krijgt ook zij een klap. Daarover is Thomas zo verdrietig en boos dat hij zijn vader met een Egyptische plaag wil straffen.

Schrijver Guus Kuijer beschrijft heel mooi hoe Thomas bang is voor zijn vader. Deze komt langzaam overeind van tafel en hij wordt groter en groter; hij beweegt zich heel plechtig en zijn stem is als van een reus. Je voelt Thomas' angst groeien en hoe hij zichzelf steeds kleiner gaat voelen. Thomas’ moeder durft wel voor haar zoon op te komen, maar niet voor zichzelf. Margot voert haar eigen gevecht met vader; eerst als onnozel schoolmeisje, maar later gaat ze verder. ‘Denk maar niet dat ik het niet durf,’ gromde ze. ‘Ik lijk op u. Ik ben ook niet lief.’

Het boek van alle dingen’ is heel beeldend. Je ziet zo voor je hoe Thomas en Margot voor het eerst samen op de trap zitten en hoort hoe ze praten over wat er thuis gebeurt. Ondanks de ellende zit er ook veel humor in het verhaal, bijvoorbeeld Thomas’ gesprekken met Jezus, die soms klinkt als zijn opa en soms als zijn tante Pie. En mevrouw Van Amersfoort, Thomas’ heksenbuurvrouw, laat zien dat er hoop is, dat je boeken, versjes en muziek ook leuk mag vinden. Het is bijzonder hoe fantasie en werkelijkheid in dit verhaal beide een grote rol spelen.

Guus Kuijer heeft voor ‘Het boek van alle dingen’ de Gouden Griffel en de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs gekregen. Betere prijzen zijn er niet voor een verhaal dat spannend, grappig, sfeervol en ontroerend tegelijk is.

Inger.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.